Go Back
+ servings
domácí pečivo

Domácí bagetky

Výborné domácí bagety - upečte si doma sami!
4.41 from 25 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Kynutí: 1 hod
Celkový čas: 2 hod
Porce: 6
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 25 g čerstvé droždí
  • 1 lžička cukr krupice
  • 500 g polohrubá mouka
  • 250 ml vlažné mléko
  • 50 g MÁSLO (nebo sádlo)
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička SŮL

Na posypání

  • kmín
  • slunečnicové semínko
  • sezam

PRACOVNÍ POSTUP

  • Zaděláme si kvásek - z droždí, lžičky cukru, lžičky mouky a 150 ml vlažného mléka. Na teplém místě necháme kvásek vzejít.
  • Zbývající mouku prosejeme do mísy, přidáme kvásek, trochu vlažného mléka - nejdříve cca 50 ml (pak postupně přidáváme podle potřeby), změklé máslo nebo sádlo, žloutek (bílek si schováme na potření) a sůl.
  • Vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 1 hodinu v teple kynout. Mísu zakryjeme vlhkou utěrkou. Těsto nejlépe kyne, když mísu dáte do peřin, jako to dělaly naše babičky.
  • Troubu předehřejeme na 190 °C. Vykynuté těsto zpracujeme do malých bagetek nebo bochánků, záleží na vás, jaký tvar domácího pečiva zvolíte.
  • Bagetky vyskládáme s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 10 minut kynout.
  • Potřeme bílkem, posypeme solí, kmínem, slunečnicovým semínkem nebo černým sezamem.
  • Bagetky pečeme dozlatova, trvá to asi 20 minut.

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství upečeme asi 12 houstiček.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!