Go Back
+ servings
noky s baby špenátem

Bramborové noky s baby špenátem

Zdravá, vegetariánská večeře nebo oběd, to jsou noky s baby špenátem.
4 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 minutes
Vaření: 30 minutes
Porce: 4
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

Baby špenát:

Bramborové noky:

  • 80 g vařených brambor
  • 1 lžička soli
  • 50 g škrobové moučky (nemusí nutně být)
  • 1 vejce
  • 50 g krupice
  • 100 g hrubé mouky

PRACOVNÍ POSTUP

  • Těsto na noky je stejné jako příprava klasických bramborových knedlíků. Nejprve si v hrnci uvaříme do měkka brambory ve slupce, které po částečném vychladnutí oloupeme.
  • Oloupané brambory nastrouháme – já strouhám na klasickém struhadle na jemno.
  • Přidáme lžičku soli, posypeme škrobovou moučkou, doprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce, přidáme krupici a hrubou mouku a z této směsi vypracujeme hladké a vláčné těsto. Nelekněte se, že těsto ze začátku trochu více lepí na ruce; po vypracování směsi budete mít krásný nelepivý bochánek těsta.
  • Z uváleného hladkého těsta poté tvarujeme za pomoci dlaní středně velké koule. Velikost noků nechám na vás, záleží jestli máte rádi velké noky nebo spíše malé. Noky menší a střední velikosti se rychleji vaří. Pokud máte rádi klasické tvary, tak můžete těsto rozdělit na čtyři stejné díly a utvořit z nich klasické knedlíky nebo šišky.
  • Noky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme cca 10-12 minut (klasické knedlíky se vaří 15-20 minut).
  • Hotový nok poznáme tak, že vyplave ze dna hrnce na hladinu, v tomto okamžiku ho necháme ve vodě ještě dvě minuty a poté ho vyndáme děrovanou naběračkou.
  • Po uvaření noků, které dáme na chvilku do mísy a přikryjeme, aby nevychladly, se vrhneme na přípravu baby špenátu.
  • Na plotně necháme na pánvi na nízkém stupni rozehřát máslo, do kterého vložíme omyté listy špenátu a necháme špenát spařit. To, že je špenát spařený poznáte tak, že se objem špenátových listů na pánvi zmenší zhruba na polovinu.
  • Poté špenát dle chuti osolíme, opepříme, přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a nakonec  špenát zalijeme smetanou na vaření.
  • Ještě chvilku povaříme, dokud se přidaná smetana nezredukuje, a poté odstavíme z plotny. Ihned servírujeme – já vždy dávám špenát do hlubokého talíře a doprostřed naložím bramborové noky.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!