Připravte si největší hrnec, který na plotnu postavíte (dávala jsem 5 litrový hrnec), vsypte jahody, želírovací cukr, promíchejte, prošťouchejte a přiveďte k varu.
Stáhněte plamen na střední teploty a nechte probublávat 10 minut.
Posbírejte pěnu, která se utvoří na povrchu.
Vezměte si k ruce tyčový mixér a promixujte směs. Mixuji ji tak, aby v džemu zbyly kusy jahod, nikoliv tedy do hladka.
Připravte si zavařovací sklenice, omyjte je i víčka.
Horkým džemem naplňte zavařovačky, pozor, jahodová směs je horká!
Pečlivě utěrkou otřete vršek zavařovacích sklenic, odstraňte případné zbytky džemu.
Zavíčkujte, pevně dotáhněte a postavte vzhůru nohama, aby se víčko zatáhlo.
Džem během několika hodin ztuhne, až bude vychlazený, obraťte zavařovačku víčkem nahoru a uložte na tmavé místo ve špajzce.
Ještě pár slov k receptu:
Z tohoto množství uděláte přes 2 litry džemu, já jsem naplnila 6 zavařovacích sklenic o objemu 370 ml.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!