Go Back
+ servings
jahodový džem recept

Domácí jahodová marmeláda (Extra džem)

Vynikající domácí džem z jahod, plný chuti a vůně.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 40 min
Porce: 2 l
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 2,2 kg vyzrálých jahod
  • 750 g želírovacího cukru Gelfix Super 3:1 Dr.Oetker (v zavařovací sezóně seženete v každém větším obchodě)
  • 3 vanilkové cukry
  • zavařovací sklenice (z tohoto množství jahod jsem naplnila 6 zavařovaček 370 ml, se šroubovacími víčky)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Jahody opláchněte, přeberte, odstraňte zbytky okvětních lístků (zelené stopky), nahnilé plody vyhoďte.
  • Připravte si největší hrnec, který na plotnu postavíte (dávala jsem 5 litrový hrnec), vsypte jahody, želírovací cukr, promíchejte, prošťouchejte a přiveďte k varu.
  • Stáhněte plamen na střední teploty a nechte probublávat 10 minut.
  • Posbírejte pěnu, která se utvoří na povrchu.
  • Vezměte si k ruce tyčový mixér a promixujte směs. Mixuji ji tak, aby v džemu zbyly kusy jahod, nikoliv tedy do hladka.
  • Připravte si zavařovací sklenice, omyjte je i víčka.
  • Horkým džemem naplňte zavařovačky, pozor, jahodová směs je horká!
  • Pečlivě utěrkou otřete vršek zavařovacích sklenic, odstraňte případné zbytky džemu.
  • Zavíčkujte, pevně dotáhněte a postavte vzhůru nohama, aby se víčko zatáhlo.
  • Džem během několika hodin ztuhne, až bude vychlazený, obraťte zavařovačku víčkem nahoru a uložte na tmavé místo ve špajzce.

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství uděláte přes 2 litry džemu, já jsem naplnila 6 zavařovacích sklenic o objemu 370 ml.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!