Vždy se začíná vepřovou náplní, která musí být hotová, než se začne chystat těsto. To se totiž ihned použije – a vhodná je co nejkratší prodleva mezi jeho dohnětením a vložením koláče do trouby. Vepřové maso vlastně jen promícháte se solí, pepřem a šalvějí, můžete přidat trošku slaniny, pokud máte rádi – ale v originálním receptu není. Pak se vrhnete na těsto.
Znáte odpalované těsto? Tak těsto na vepřový koláč se připravuje trošku podobným způsobem. Ale jen podobným, ne stejným. Vodu a sádlo nejprve přivedete téměř k varu, pak je nalijete na mouku předem smíchanou se solí – a vypracujete vařečkou těsto. Až zchladne, dohněťte jej rukama.
Z těsta odeberte jednu čtvrtinu na „pokličku“, zbývající tři čtvrtiny vyválejte tak, aby se těstem dala vyložit zapékací mísa. Když použijete i pečicí papír, nic tím nezkazíte. Těsto potřete vejcem, do formy přesuňte masovou směs a rozetřete ji tak, aby byla náplň dortu rovnoměrná.
Poté přiklopte pokličkou z poslední čtvrtiny těsta a okraje dobře utěsněte. Doprostřed pak ale ještě uděláte dírku – a tou vstříknete želatinu pod povrch pokličky. Tím se vyplní vzduchové bublinky. Nakonec i povrch dortu potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct na 180 stupňů podobu cirka 20 minut. Dort pak dopékejte ještě 50 minut na pouhých 160 stupních– a pokud by se povrch těsta připaloval, ochraňte jej pečicím papírem.