Go Back
houbačka recept

Houbačka se smetanou

Petra K.
Vynikající houbová polévka s rozkvedlanými vejci, zjemněná smetanou.
5 from 3 votes
Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr
Course polévky
Cuisine česká kuchyně
Servings 4

Equipment

  • Polévkový hrnec Tefal
  • POLÉVKY nejlepší kuchařky
  • Zeleninová Bujónka

Ingredients
  

  • miska očištěných hub čerstvých z lesa
  • 1 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO
  • 1 CIBULE větší
  • 4 lžíce HLADKÁ MOUKA
  • drcený kmín
  • sůl
  • 1,25 l zeleninový vývar nebo voda
  • 250 ml smetana na šlehání 30 % tuku
  • 4 lžíce ocet
  • 1 lžíce cukr krupice
  • zelené bylinky

Instructions
 

  • Očištěné houby nakrájíme na větší kusy, cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
  • V hrnci rozehřejeme sádlo a cibuli na něm zpěníme.
  • Přidáme pokrájené houby, osolíme a opepříme, dusíme na mírném plameni, až houby změknou (asi 10-15 minut).
  • Přisypeme mouku a krátce orestujeme.
  • Přiléváme pomalu teplý vývar, metličkou pilně šleháme, aby se nevytvořily hrudky.
  • Teplotu stáhneme na minimum, houbačku přiklopíme pokličkou a necháme 20 minut probublávat.
  • Do polévky rozklepneme vejce, v polévce je rozkvedláme.
  • Houbačku stáhneme z plotny, přimícháme smetanu, přidáme ocet, cukr a dochutíme solí a kmínem podle chuti.

Notes

K houbačce nejlépe chutná krajíc čerstvého chleba, polévka je výborná i na druhý den, kdy se ještě rozleží a chutě se báječně prolnou.
Keyword houby