Go Back
Print
Recipe Image
Houbačka se smetanou
Petra K.
Vynikající houbová polévka s rozkvedlanými vejci, zjemněná smetanou.
5
from
3
votes
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time
30
mins
Cook Time
30
mins
Total Time
1
hr
Course
polévky
Cuisine
česká kuchyně
Servings
4
Equipment
Polévkový hrnec Tefal
POLÉVKY nejlepší kuchařky
Zeleninová Bujónka
Ingredients
miska očištěných hub
čerstvých z lesa
1
lžíce
VEPŘOVÉ SÁDLO
1
CIBULE
větší
4
lžíce
HLADKÁ MOUKA
drcený kmín
sůl
1,25
l
zeleninový vývar
nebo voda
250
ml
smetana na šlehání
30 % tuku
4
lžíce
ocet
1
lžíce
cukr krupice
zelené bylinky
Instructions
Očištěné houby nakrájíme na větší kusy, cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
V hrnci rozehřejeme sádlo a cibuli na něm zpěníme.
Přidáme pokrájené houby, osolíme a opepříme, dusíme na mírném plameni, až houby změknou (asi 10-15 minut).
Přisypeme mouku a krátce orestujeme.
Přiléváme pomalu teplý vývar, metličkou pilně šleháme, aby se nevytvořily hrudky.
Teplotu stáhneme na minimum, houbačku přiklopíme pokličkou a necháme 20 minut probublávat.
Do polévky rozklepneme vejce, v polévce je rozkvedláme.
Houbačku stáhneme z plotny, přimícháme smetanu, přidáme ocet, cukr a dochutíme solí a kmínem podle chuti.
Notes
K houbačce nejlépe chutná krajíc čerstvého chleba, polévka je výborná i na druhý den, kdy se ještě rozleží a chutě se báječně prolnou.
Keyword
houby