Go Back
+ servings
houbačka recept

Houbačka se smetanou

Vynikající houbová polévka s rozkvedlanými vejci, zjemněná smetanou.
5 from 3 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Celkový čas: 1 hod
Porce: 4
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

  • miska očištěných hub (čerstvých z lesa)
  • 1 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO
  • 1 CIBULE (větší)
  • 4 lžíce HLADKÁ MOUKA
  • drcený kmín
  • sůl
  • 1,25 l zeleninový vývar (nebo voda)
  • 250 ml smetana na šlehání (30 % tuku)
  • 4 lžíce ocet
  • 1 lžíce cukr krupice
  • zelené bylinky

PRACOVNÍ POSTUP

  • Očištěné houby nakrájíme na větší kusy, cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
  • V hrnci rozehřejeme sádlo a cibuli na něm zpěníme.
  • Přidáme pokrájené houby, osolíme a opepříme, dusíme na mírném plameni, až houby změknou (asi 10-15 minut).
  • Přisypeme mouku a krátce orestujeme.
  • Přiléváme pomalu teplý vývar, metličkou pilně šleháme, aby se nevytvořily hrudky.
  • Teplotu stáhneme na minimum, houbačku přiklopíme pokličkou a necháme 20 minut probublávat.
  • Do polévky rozklepneme vejce, v polévce je rozkvedláme.
  • Houbačku stáhneme z plotny, přimícháme smetanu, přidáme ocet, cukr a dochutíme solí a kmínem podle chuti.

Ještě pár slov k receptu:

K houbačce nejlépe chutná krajíc čerstvého chleba, polévka je výborná i na druhý den, kdy se ještě rozleží a chutě se báječně prolnou.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!