Go Back
+ servings
bramborové lokše s povidly recept

Bramborové lokše s povidly

Recept původem ze Slovenska, jednoduchý a chutný. Lokše potřené švestkovými povidly a sypané cukrem.
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Celkový čas: 1 hod
Porce: 12 ks
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Ještě teplé je oloupeme a necháme vychladnout. Poté brambory nakrájíme na kostky a prolisujeme v lisu na brambory nebo nastrouháme na jemném struhadle.
  • Nastrouhané brambory rozprostřeme na pracovní desce do tenké vrstvy. Osolíme je a v jedné vrstvě zaprášíme moukou. Poté pomocí rukou vypracujeme nelepivé těsto. Pokud je potřeba, přidáme mouku.
  • Z těsta odebíráme stejně velké kusy, rukama nebo pomocí válečku tvarujeme tenké lokše (placky).
  • Pro pečení lokší si rozehřejeme litinovou pánev nebo samotnou plotnu ( lze upéct i na teflonové pánvi).
  • Lokše opékáme vždy nasucho. Nejprve z jedné strany, dokud na placce neuvidíme hnědé puchýře. Lokši otočte a nechte ji na pánvi nafouknout.
  • Hotové lokše klademe na sebe a zakrýváme miskou, abychom je udrželi teplé. Placky lze potírat rozpuštěným máslem, aby zůstaly vláčné.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Před servírování potíráme lokše švestkovými povidly, zarolujeme podobně jako palačinku, nakonec poprášíme moučkovým cukrem.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!