Go Back
+ servings
recept na cibulový chléb

Cibulový chléb bez hnětení

Cibulový chléb - recept od kamaráda ze Skotska. Skvělý ke guláši nebo grilovanému masu, nebo jen tak s máslem a solí.
4 from 2 votes
Vytisknout Připnout
Porce: 900 g bochník
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 a ¼ studené vody
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lžíce sušeného droždí
  • hrst smažené cibulky

PRACOVNÍ POSTUP

  • Smícháme suché přísady a pak přidáme vodu. Všechno krátce zamícháme jen tak, aby se vše spojilo. Misku překryjeme potravinářskou fólií a necháme při pokojové teplotě kynout asi 12 hodin.
  • Po vykynutí těsto vyklopíme na dostatečně pomoučenou pracovní plochu, lehce ho posypeme moukou a jednou až dvěma hrstmi smažené cibulky. Složíme napůl a potom podélně na třetiny. V případě, že by bylo těsto moc řídké, můžeme víc posypat moukou, a ještě jednou popřekládat. Tím se cibulka bezvadně vpracuje do těsta. Vytvarujeme bochník (kouli nebo obdélník, podle toho, jaký chceme výsledný tvar).
  • Bochník přeneseme na utěrku, kterou jsem předtím pořádně poprášili moukou. Dobrá je také chlebová ošatka (opět raději vystlat utěrkou; těsto je totiž řidší, mohlo by zalézt do malých otvorů a přilepit se tam). Posypeme moukou a přikryjeme. Necháme kynout další dvě hodiny.
  • Předehřejeme si troubu na 220 °C i s litinovou nádobou s víkem, ideálně tak 30 minut předem. Poté vyndáme z trouby, přehodíme do něj chleba, přikryjeme víkem a dáme péct na půl hodiny. Po půlhodině odstraníme víko a dopečeme asi dalších 15-20 minut dozlatova.
  • Chleba je upečený, když na něj poklepeme a zní dutě.

Ještě pár slov k receptu:

Příprava cibulového chleba je snadná. Počítat musíte hlavně čas, který zabere kynutí.
Budete potřebovat 20 min na přípravu, 12 + 2 hodiny kynutí, 45 min pečení.
Z tohoto množství upečete cca 900 g bochník chleba.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!