Go Back
+ servings

Slavnostní broskvové řezy

Lahodné řezy s krémovou tvarohovou náplní a broskvovou polevou z pudinku.
5 from 3 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 50 min
Chladnutí:: 4 hod
Celkový čas: 5 hod 10 min
Porce: 16
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

Křehké těsto:

Krémová tvarohová náplň:

  • 500 g ricotta
  • 250 g tvaroh (polotučný)
  • citronová kůra
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 170 g moučkový cukr
  • 2 ks vejce

Broskvová poleva:

  • 1 ks kompot broskve (velký, 820 g)
  • 1/2 ks vanilkový pudink

PRACOVNÍ POSTUP

  • Hladkou mouku prosejeme do mísy, nasekáme do ní studené máslo, přidáme vodu, žloutky, citronovou kůru, kypřicí prášek, cukr a špetku soli. Rychle zpracujeme na křehké těsto, zabalíme do fólie a dáme do ledničky odpočinout.
  • Na krémovou náplň smícháme dohromady tvaroh a ricottu, přidáme cukr včetně vanilkového, citronovou kůru. Jedno po druhém zapracujeme vejce, nejlépe elektrickým mixérem, zapnutým na nízké otáčky.
  • Plech vyložíme pečicím papírem, nebo alespoň vymažeme máslem.
  • Křehké těsto opatrně vyválíme (dobře to jde mezi dvěma archy pečicího papíru), opatrně přeneseme na plech a zvedneme okraje. Nepravidelné okraje ořízneme a nastavíme jimi místa, kde se nám těsta naopak nedostává.
  • Na připravené těsto navrstvíme tvarohový krém, povrch uhladíme.
  • Dáme péct do trouby rozehřáté na 160 °C, pečeme asi 50 minut. Troubu poté vypneme, pootevřeme dvířka a necháme v chladnoucí troubě.
  • Broskve z kompotu slijeme a necháme na sítu okapat, šťávu z kompotu zachytíme do nádoby.
  • Okapané broskve pokrájíme na malé kousky.
  • Šťávu doplníme vodou na 250 ml, přimícháme ½ vanilkového pudinku. Přivedeme k varu za stálého míchání, stáhneme teplotu a 2 minuty povaříme.
  • Přimícháme pokrájené broskve a necháme mírně vychladit.
  • Broskvovou polevou potřeme povrch řezů a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Poté uložíme do ledničky asi na 3-4 hodiny, než poleva kompletně zatuhne.
  • Krájíme na řezy a podáváme.

Ještě pár slov k receptu:

S tvarohovou náplní můžete experimentovat – místo jedné ricotty dejte tvaroh navíc, nebo jednu ricottu vyměňte za mascarpone, krémový sýr, případně zakysanou smetanu. Vždy nahraďte stejné množství, tedy 250 g.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!