Do mísy vsypeme mouku, uprostřed uděláme důlek. Do důlku nasypeme ½ z množství cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka.
Nadrobíme droždí, opatrně promícháme a necháme v teple asi 10-15 minut aktivovat kvasnice.
Přidáme máslo, žloutky, zbytek cukru, sůl, nastrouhanou citronovou kůru a zbytek mléka.
Vypracujeme vařečkou na vláčné těsto, případně si ke konci můžeme pomoct rukama.
Těsto v míse přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout asi 1 hodinu. V polovině kynutí srazíme, podpoříme tak další kynutí.
Mezitím si připravíme rebarboru. Očistíme ji, nakrájíme na špalíčky.
V hrnci svaříme vodu s cukrem a nakrájenou rebarboru opatrně vhodíme do vody. Povaříme 2-3 minuty, slijeme a ihned propláchneme studenou vodou (pomáhám si cedníkem). Dáme stranou.
Na tvarohovou náplň smícháme bílky, které nám zbyly, tvaroh a cukr. Dobře vymícháme.
Drobenku připravíme z hrubé mouky, cukru a másla, pracujeme rychle konečky prstů, až má výsledek drobivou konzistenci.
Když je těsto vykynuté, rozehřejeme troubu na 170 °C.
Plech (cca 30x40 cm) vymažeme máslem a rozprostřeme na něj těsto.
Na těsto rozetřeme tvaroh, poklademe rebarborou a posypeme strouhankou.
Dáme péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut.
Ještě chvíli počkáme a už rebarborový koláč krájíme a servírujeme.