Go Back
+ servings
svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně

Klasická česká smetanová omáčka se špikovaným hovězím masem.Sváteční oběd pro výjimečné události.
4.50 from 4 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 2 hod 30 min
Celkový čas: 3 hod
Porce: 4
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

  • 100 g špek
  • 1,2 kg hovězí maso (kulatá plec, loupaná plec)
  • 200 g MRKEV
  • 200 g celer bulva
  • 200 g petržel (kořen)
  • 200 g CIBULE
  • 1 ks jablko
  • 2 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO
  • 3 ks BOBKOVÝ LIST
  • 10 kuliček černý pepř
  • 5 kuliček nové koření
  • 100 g cukr krupice
  • 2 lžíce plnotučná hořčice
  • 100 ml ocet
  • 1,2 l horká voda nebo vývar na zalití
  • SŮL
  • PEPŘ
  • 70 g MÁSLO

Jíška na zahuštění svíčkové:

Na ozdobu:

  • plátky citronu
  • brusinkový džem

PRACOVNÍ POSTUP

  • Špek nakrájíme na hranolky asi 1x1 cm, dlouhé kolem 5 cm.
  • V mase dlouhým úzkým nožem nařízneme na několika místech kapsy, které naplníme špekem.
  • Protýkané maso zvenčí osolíme a opepříme.
  • Očistíme zeleninu, cibuli nakrájíme nadrobno, petržel, celer a mrkev na kostičky asi 1x1 cm. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nahrubo pokrájíme.
  • V hrnci se silným dnem rozehřejeme sádlo. Maso ze všech stran zprudka opečeme, pak jej vyjmeme a dáme stranou.
  • Stáhneme teplotu a do výpeku vhodíme 70 g másla.
  • Přidáme nejprve nakrájenou petržel, mrkev a celer, orestujeme dozlatova. Až poté přidáme cibuli a opět zarestujeme.
  • Nakonec přihodíme jablko, krátce opečeme.
  • K zeleninovému základu přisypeme cukr a necháme jej rozpustit, zkaramelizovat.
  • Přilijeme ocet, promícháme, a necháme jej odpařit.
  • Přidáme hořčici, zamícháme.
  • K základu přidáme koření – bobkový list, nové koření a kuličky pepře.
  • Do hrnce vrátíme zpět maso, zalijeme vodou tak, aby maso bylo ze ¾ ponořené, osolíme.
  • Přivedeme k varu, pak stáhneme teplotu na minimum, přiklopíme a necháme dusit asi 2,5 hodiny, než je maso měkké.
  • Maso vyjmeme a uchováváme v teple, z omáčky vyndáme také bobkové listy.
  • Připravíme si světle hnědou jíšku: rozpustíme máslo, necháme na něm zpěnit jíšku. Tu přidáme do omáčky a asi 15 minut povaříme, aby se jíška propojila s omáčkou a ztratila moučnou chuť.
  • Přilijeme smetanu, zamícháme, prohřejeme.
  • Ponorným mixérem nahrubo promixujeme.
  • Propasírujeme přes jemné síto. Díky předchozímu promixování půjde omáčka dobře propasírovat, zbytky koření se zachytí v sítku.
  • Svíčkovou omáčku případně dochutíme citronovou šťávou, dosolíme.
  • Maso nakrájíme na plátky, servírujeme s knedlíkem a přeléváme svíčkovou omáčkou. Nakonec na talíři ozdobíme plátkem citronu a brusinkovým džemem.

Ještě pár slov k receptu:

Pokud vám svíčková zbyde do druhého dne, pak vězte, že druhý den chutná ještě lépe!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!