Špek nakrájíme na hranolky asi 1x1 cm, dlouhé kolem 5 cm.
V mase dlouhým úzkým nožem nařízneme na několika místech kapsy, které naplníme špekem.
Protýkané maso zvenčí osolíme a opepříme.
Očistíme zeleninu, cibuli nakrájíme nadrobno, petržel, celer a mrkev na kostičky asi 1x1 cm. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nahrubo pokrájíme.
V hrnci se silným dnem rozehřejeme sádlo. Maso ze všech stran zprudka opečeme, pak jej vyjmeme a dáme stranou.
Stáhneme teplotu a do výpeku vhodíme 70 g másla.
Přidáme nejprve nakrájenou petržel, mrkev a celer, orestujeme dozlatova. Až poté přidáme cibuli a opět zarestujeme.
Nakonec přihodíme jablko, krátce opečeme.
K zeleninovému základu přisypeme cukr a necháme jej rozpustit, zkaramelizovat.
Přilijeme ocet, promícháme, a necháme jej odpařit.
Přidáme hořčici, zamícháme.
K základu přidáme koření – bobkový list, nové koření a kuličky pepře.
Do hrnce vrátíme zpět maso, zalijeme vodou tak, aby maso bylo ze ¾ ponořené, osolíme.
Přivedeme k varu, pak stáhneme teplotu na minimum, přiklopíme a necháme dusit asi 2,5 hodiny, než je maso měkké.
Maso vyjmeme a uchováváme v teple, z omáčky vyndáme také bobkové listy.
Připravíme si světle hnědou jíšku: rozpustíme máslo, necháme na něm zpěnit jíšku. Tu přidáme do omáčky a asi 15 minut povaříme, aby se jíška propojila s omáčkou a ztratila moučnou chuť.
Přilijeme smetanu, zamícháme, prohřejeme.
Ponorným mixérem nahrubo promixujeme.
Propasírujeme přes jemné síto. Díky předchozímu promixování půjde omáčka dobře propasírovat, zbytky koření se zachytí v sítku.
Svíčkovou omáčku případně dochutíme citronovou šťávou, dosolíme.
Maso nakrájíme na plátky, servírujeme s knedlíkem a přeléváme svíčkovou omáčkou. Nakonec na talíři ozdobíme plátkem citronu a brusinkovým džemem.