Go Back
+ servings
vídeňský řízek recept

Vídeňský řízek

Wiener Schnitzel, smažená telecí kýta, řízek velký přes celý talíř!
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 10 min
Celkový čas: 30 min
Porce: 2
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Připravíme si vše potřebné pro obalení vídeňského řízku v trojobalu. Na obalování v mouce a strouhance se mi nejlépe osvědčil alobal, vejce rozklepneme do mělké mísy (běžný hluboký talíř by nemusel stačit). Vejce prošleháme vidličkou, nemixujeme!
  • Pokud je telecí kýta vyšší jak 1 cm, opatrně ji rozřízneme naplocho, ovšem na konci ji nedořízneme. Rozevřeme ji jako knihu.
  • Přes takto připravený plátek masa položíme potravinovou fólii nebo obyčejný mikrotenový sáček a paličkou rozklepeme dotenka.
  • Telecí osolíme z obou stran a obalíme v mouce, vejcích a ve strouhance. Ve strouhance pouze zlehka, nepřimačkáváme ji na řízek tlakem.
  • Na pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo, a když je dostatečně rozpálené, vložíme do něj řízek. Jakmile je první strana dozlatova osmažená, otočíme a lehce pohybujeme pánvičkou, aby se přes osmaženou stranu zlehka přelívalo máslo. Strouhanka se hezky nafoukne a bude božsky křupavá.
  • Jakmile je osmažená i druhá strana vídeňského řízku, vyndáme jej a položíme na papírový ubrousek, odsajeme přebytečný tuk.

Ještě pár slov k receptu:

Vídeňský řízek je opravdu dobře rozklepaný a velký, vezměte si k ruce pánvičku s dostatečným prostorem na smažení téhle dobroty!
Při servírování nezapomeňte přidat plátek citronu.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!