Go Back
+ servings
velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše

Jednoduchý recept na velikonoční jidáše, sladké pečivo z kynutého těsta, potírané medem.
4.58 from 7 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 15 min
Kynutí celkem: 1 hod 45 min
Celkový čas: 2 hod 20 min
Porce: 10 ks
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

  • 500 g polohrubá mouka
  • 200 ml MLÉKO (vlažné)
  • 20 g droždí čerstvé
  • 70 g MÁSLO
  • 1 ks žloutek
  • 70 g cukr krupice
  • SŮL
  • 1 ks vejce (na potření)
  • ČESKÝ VČELÍ MED (rozpuštěný, na potření)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Zaděláme těsto tzv. na omládek. Do mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek. Do důlku vlijeme 2/3 mléka, přisypeme ½ lžičky cukru a nadrobené droždí. Ze stran do něj lžící opatrně vmícháváme mouku, až vznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch zaprášíme hladkou moukou a necháme v teple asi 30 minut kynout.
  • Rozehřejeme máslo, aby bylo vlažné, nikoliv horké. Přilijeme ho do mísy s omládkem, přidáme žloutek, špetku soli a zbytek mléka a cukru.
  • Vypracujeme na hladké, nelepivé tužší těsto s lesklým povrchem.
  • Necháme v teple kynout dalších 30 minut.
  • Z těsta odždibujeme kousky o hmotnosti asi 80 g. Vyválíme pramen asi 20 cm dlouhý a navolno jej stočíme do spirály. Konec pramene zploštíme a vložíme pod spirálu, aby se při pečení jidáš nerozmotal.
  • Smotané jidáše položíme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout dalších 45 minut.
  • Troubu rozpálíme na 160 °C.
  • V misce rozšleháme vejce a každý jidáš jím potřeme.
  • Dáme péct asi na 15 minut do trouby, než budou mít zlatavý povrch.
  • Mezitím si rozehřejeme med. Jidáše po vyndání z trouby ihned potíráme medem.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Inspiraci k receptu na jidáše mám z Velké kuchařky Čech a Moravy od Romana Vaňka, co jsem kvůli koronaviru doma s dětmi, nedám ji z ruky! Doporučuji, na rozdíl od pseudoreceptů z internetu vše, co mám z téhle kuchařky, funguje!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!