Zeleninu očistíme a oloupeme, nakrájíme na kostky na 1 x 1 cm velké.
Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
Sušené houby namočíme do vody a povaříme asi 10 minut. Vodu nevyléváme!
V kastrolu s vyšším dnem rozehřejeme máslo na střední teplotu a vhodíme do něj kořenovou zeleninu (zatím však nikoliv cibuli). Mícháme, restujeme dozlatova.
Teprve poté přidáme cibuli, mícháme a restujeme, až chytne zlatavý nádech i cibule.
Ujistěte se, že máte staženou plotýnku asi na třetinu výkonu, jdeme připravit jíšku!
K zeleninovému základu přisypeme drcený kmín a mouku, poctivě mícháme asi 1-2 minuty, než se zelenina obalí moukou a mouka lehce zezlátne.
Osolíme, opepříme, zalijeme vodou. Zvýšíme teplotu a přivedeme k varu.
Mezitím oškrábeme brambory a nakrájíme je na kostičky asi 1,5 x 1,5 cm.
Nakrájené brambory přisypeme do polévky, stáhneme teplotu a vaříme asi 10 minut.
Poté přidáme nakrájený česnek, houby a asi 100-150 ml vývaru z hub.
Vaříme dalších 5-10 minut. Nakonec osolíme a opepříme podle chuti.