Go Back
+ servings
domácí bramboračka recept

Domácí bramboračka s houbami, ta nejlepší

Poctivá bramborová polévka podle Romana Vaňka, s houbami, kořenovou zeleninou a spoustou dobrého koření.
5 from 4 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 minutes
Vaření: 20 minutes
Porce: 4
Autor: Petra K.

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Zeleninu očistíme a oloupeme, nakrájíme na kostky na 1 x 1 cm velké.
  • Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
  • Sušené houby namočíme do vody a povaříme asi 10 minut. Vodu nevyléváme!
  • V kastrolu s vyšším dnem rozehřejeme máslo na střední teplotu a vhodíme do něj kořenovou zeleninu (zatím však nikoliv cibuli). Mícháme, restujeme dozlatova.
  • Teprve poté přidáme cibuli, mícháme a restujeme, až chytne zlatavý nádech i cibule.
  • Ujistěte se, že máte staženou plotýnku asi na třetinu výkonu, jdeme připravit jíšku!
  • K zeleninovému základu přisypeme drcený kmín a mouku, poctivě mícháme asi 1-2 minuty, než se zelenina obalí moukou a mouka lehce zezlátne.
  • Osolíme, opepříme, zalijeme vodou. Zvýšíme teplotu a přivedeme k varu.
  • Mezitím oškrábeme brambory a nakrájíme je na kostičky asi 1,5 x 1,5 cm.
  • Nakrájené brambory přisypeme do polévky, stáhneme teplotu a vaříme asi 10 minut.
  • Poté přidáme nakrájený česnek, houby a asi 100-150 ml vývaru z hub.
  • Vaříme dalších 5-10 minut. Nakonec osolíme a opepříme podle chuti.

Ještě pár slov k receptu:

Bramboračku podáváme s krajícem chleba, při servírování posypeme nasekanou zelenou petrželí.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!