Go Back
+ servings
mramorová bábovka jogurtová recept

Mramorová bábovka jogurtová

Vláčná bábovka s kakaovým mramorováním, z jogurtového těsta
4.10 from 73 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 minutes
Vaření: 1 hour
Celkový čas: 1 hour 15 minutes
Porce: 12
Autor: Petra K.

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Rozpálíme troubu na 180 °C (peču bez horkovzdušného oběhu).
  • Bábovkovou formu vymažeme pečlivě tukem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou.
  • Vejce rozklepneme do mísy a šleháme je na vysoké otáčky metličkovým mixérem. Postupně přidáváme cukr a stále šleháme, trvá to asi 5 minut, než dostaneme světlou našlehanou hmotu.
  • Přidáme vanilku, olej, bílý jogurt a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Šleháme další 2 minuty při střední rychlosti, než se vše pospojuje dohromady.
  • Odlijeme asi 1/3 až ½ těsta, do kterého přimícháme kakao.
  • Hotové těsto začneme vrstvit do bábovkové formy. Nejprve dvě lžíce světlého těsta, pak proužek těsta tmavého. Střídáme světlé a tmavé těsto, dokud nám zbývá v míse.
  • Bábovku dáme péct asi na hodinu, jestli je hotová, zjistíme, když do ní vpíchneme špejli. Je-li špejle suchá, máme upečeno, pokud se na ni stále lepí těsto, nechte bábovku ještě chvilku péct.
  • Hotovou bábovku nechte chvíli vychladnout, pak ji vyklopte. Podáváme vychlazenou, poprášenou moučkových cukrem.

Ještě pár slov k receptu:

Bábovku podle tohoto receptu jsem pekla ve svojí stařičké keramické formě o horním pr. 20 cm.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!