Go Back
+ servings
makovec s citronovou polevou recept

Jednoduchý makovec s citronovou polevou

Rychlý makovec pečený na plechu, vršek politý citronovou polevou, která moučníku dodává správný říz!
4.08 from 66 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 45 min
Porce: 10
Autor: Petra Kupská

V kuchyni se neztratí:

INGREDIENCE

Makovec

Citronová poleva

  • 2 lžíce horká voda
  • 3 lžíce citronová šťáva
  • 150 g cukr moučka

PRACOVNÍ POSTUP

Makovec

  • Rozpálíme troubu na 170 °C (elektrická bez horkovzduchu).
  • Plech vymažeme olejem a vysypeme moukou nebo strouhankou.
  • Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky o bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, postupně zvyšujeme otáčky a přidáváme cukr krupici.
  • V míse ke žloutkům přidáme moučkový cukr, olej, vodu, špetku soli, vanilkovou esenci. Dohromady vyšleháme do pěny.
  • Smícháme suché suroviny: mouku, mák, prášek do pečiva. Lehce vmícháme do žloutkové směsi.
  • Nakonec přidáme sníh a opět ručně obracečkou promícháme.
  • Pečeme asi 40-45 minut, na konci vyzkoušíme pomocí špejle, zda je makovec už upečený.
  • Dáme vychladit.

Citronová poleva

  • Moučkový cukr prosejeme do misky, přidáme citronovou šťávu a horkou vodu.
  • Vymícháme, dokud nedostaneme hustou bílou polevu, případně doředíme vodou nebo přisypeme ještě trochu moučkového cukru.
  • Rozetřeme na makovec a necháme zatuhnout.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Makovec jsem pekla na plechu 20x30 cm, řezy byly docela vysoké, klidně by šlo podle tohoto receptu péct i na větším plechu, pak byste však museli použít úměrně více citronové polevy.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!