Go Back
makovec s citronovou polevou recept

Jednoduchý makovec s citronovou polevou

Petra K.
Rychlý makovec pečený na plechu, vršek politý citronovou polevou, která moučníku dodává správný říz!
4.13 from 16 votes
Prep Time 15 mins
Cook Time 45 mins
Servings 10

Equipment

  • Plech na pečení 36x25 Tescoma

Ingredients
  

Makovec

  • 300 g hrubá mouka
  • 200 g mák mletý
  • 5 ks vejce
  • 1/2 ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem
  • 150 ml Olej vhodný na pečení a smažení
  • 100 ml horká voda
  • 100 g cukr krupice
  • 150 g cukr moučka
  • SŮL
  • vanilková esence

Citronová poleva

  • 2 lžíce horká voda
  • 3 lžíce citronová šťáva
  • 150 g cukr moučka

Instructions
 

Makovec

  • Rozpálíme troubu na 170 °C (elektrická bez horkovzduchu).
  • Plech vymažeme olejem a vysypeme moukou nebo strouhankou.
  • Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky o bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, postupně zvyšujeme otáčky a přidáváme cukr krupici.
  • V míse ke žloutkům přidáme moučkový cukr, olej, vodu, špetku soli, vanilkovou esenci. Dohromady vyšleháme do pěny.
  • Smícháme suché suroviny: mouku, mák, prášek do pečiva. Lehce vmícháme do žloutkové směsi.
  • Nakonec přidáme sníh a opět ručně obracečkou promícháme.
  • Pečeme asi 40-45 minut, na konci vyzkoušíme pomocí špejle, zda je makovec už upečený.
  • Dáme vychladit.

Citronová poleva

  • Moučkový cukr prosejeme do misky, přidáme citronovou šťávu a horkou vodu.
  • Vymícháme, dokud nedostaneme hustou bílou polevu, případně doředíme vodou nebo přisypeme ještě trochu moučkového cukru.
  • Rozetřeme na makovec a necháme zatuhnout.

Notes

Makovec jsem pekla na plechu 20x30 cm, řezy byly docela vysoké, klidně by šlo podle tohoto receptu péct i na větším plechu, pak byste však museli použít úměrně více citronové polevy.
Keyword makovec