Vídeňský salát je lehký bramborový salát bez majonézy, rakouská verze přílohového salátu. Lze použít jako fitness vánoční bramborový salát nebo jako odlehčený letní salát.
Brambory uvaříme ve slupce, až jsou měkké. Slijeme a necháme chvilku vychladnout, aby byly jen tak teplé, kdy je budeme moct vzít do rukou a oloupat.
Mezitím si ohřejeme hovězí vývar a nakrájíme cibuli, pažitku.
Připravíme si zálivku na salát. Do šejkru (stačí sklenička na přesnídávku se šroubovacím víčkem) nalijeme olej, ocet, přidáme hořčici a cukr. Šejkr důkladně protřepeme, až se vytvoří krémová olejovitá zálivka.
Ještě teplé brambory oloupeme, brambory nakrájíme na kolečka silná asi 0,5 cm. Plátky brambor poklademe na talíř a zalijeme teplým vývarem. Promícháme opatrně odspoda vidličkou. Vývar se vsákne, brambory zčásti uvolní škrob, který případné zbytky vývaru zahustí.
Brambory přelijeme zálivkou, přidáme cibuli a pažitku, osolíme a opepříme, zlehka promícháme.
Vídeňský bramborový salát necháme chvilku odstát a podáváme ještě teplý.