Do mísy vsypeme mouku, máslo, mleté ořechy, kakao, přidáme změklé máslo a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice odpočinout, ideálně přes noc.
Váleček těsta rozdělíme na 2 poloviny, jednu necháme v lednici, druhou vyválíme na plát tenký asi 2 mm. Sama válím těsto mezi dvěma pečicími papíry nebo potravinářskou fólií, není třeba podsypávat moukou a sušenky na cukroví nejsou tvrdé, naopak hned po upečení krásně měkké.
Z těsta vykrajujeme tvary išlských koláčků, klademe na plech vyložený pečicím papírem a dáváme péct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 10 minut.
Zchladlé cukroví sundáme z plechu a připravíme na plnění.
Smícháme suroviny na krém, krémem spojíme vždy dva kousky cukroví.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a máslo, vymícháme, až vznikne hladká lesklá poleva. Išlské koláčky ozdobíme polevou, na vrch vložíme blanšírovanou mandličku.
Jakmile poleva zatuhne, opatrně cukroví narovnáme do dózy, přiklopíme víkem a v chladu a suchu skladujeme do Vánoc.