Go Back
+ servings
išelské koláčky recept

Išlské koláčky, rakouské vánoční cukroví

Recept na išelské koláčky, rakouské cukroví, které v polovině minulého století představil cukrářský mistr Richard Kurt z Bad Ischlu.
3.40 from 5 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 40 min
Porce: 25 ks
Autor: MlsnáVařečka.cz

V kuchyni se neztratí:

INGREDIENCE

Těsto na išlské koláčky:

Náplň do išlských dortíčků

  • 50 g moučkový cukr
  • 1,5 lžíce marmeláda (rybízová)
  • 70 g LÍSKOVÉ OŘÍŠKY (mleté)
  • 2 ks žloutek
  • vanilka (nejlépe ve formě pasty nebo esence)
  • 1 lžíce RUM

Poleva na cukroví

Na ozdobu

PRACOVNÍ POSTUP

  • Do mísy vsypeme mouku, máslo, mleté ořechy, kakao, přidáme změklé máslo a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice odpočinout, ideálně přes noc.
  • Váleček těsta rozdělíme na 2 poloviny, jednu necháme v lednici, druhou vyválíme na plát tenký asi 2 mm. Sama válím těsto mezi dvěma pečicími papíry nebo potravinářskou fólií, není třeba podsypávat moukou a sušenky na cukroví nejsou tvrdé, naopak hned po upečení krásně měkké.
  • Z těsta vykrajujeme tvary išlských koláčků, klademe na plech vyložený pečicím papírem a dáváme péct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 10 minut.
  • Zchladlé cukroví sundáme z plechu a připravíme na plnění.
  • Smícháme suroviny na krém, krémem spojíme vždy dva kousky cukroví.
  • Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a máslo, vymícháme, až vznikne hladká lesklá poleva. Išlské koláčky ozdobíme polevou, na vrch vložíme blanšírovanou mandličku.
  • Jakmile poleva zatuhne, opatrně cukroví narovnáme do dózy, přiklopíme víkem a v chladu a suchu skladujeme do Vánoc.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Cukroví podle tohoto receptu je asi na 2 až 2,5 plechu, připravíte z něj zhruba 25 išlských slepovaných koláčků.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!