Go Back
jarní vietnamské závitky recept

Čerstvé vietnamské jarní závitky

Pojďme nahlédnout do vietnamské kuchyně. Mám pro vás recept na jarní závitky v rýžovém papíru, s krevetami. Máčet je budeme do typické vietnamské omáčky, která se nazývá Nuoc Cham.
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 10 plátků rýžových kulatých papírů na zabalení
  • 20 středně velký oloupaných krevet (garnely)
  • 200 g rýžových sušených nudliček vermicelli (koupíte ve specializovaném obchodě)
  • 1 salátová okurka nakrájená na jemné dlouhé proužky
  • pár lístků čerstvého listového salátu
  • svazek čerstvé máty
  • svazek čerstvého koriandru
  • pár lístků čerstvé bazalky
  • 2 Stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • Základní vietnamská omáčka Nuoc Cham:
  • 2,5 lžíce rybí omáčky
  • 1,5 lžíce třtinového cukru
  • 2-2,5 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžička rýžového octa
  • 250 ml vody
  • 6 stroužků česneku (bez vnitřního klíčku)
  • čerstvě namletý černý pepř
  • 1/2 chilli papričky
  • 5-6 koleček čerstvé mrkve

PRACOVNÍ POSTUP

  • Vermicelli nudličky vložíme do hlubší mísy, zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut odstát. Hotové nudle slijeme do cedníku a důkladně je propláchneme studenou vodou, zastavíme tím var.
  • Krevety 2-3 minuty orestujeme na pánvi, na másle a rozmačkaném česneku.
  • Do hlubšího talíře si připravíme vroucí vodu na rýžový papír, vedle položíme větší mělký talíř na samotné balení závitků.
  • Jednotlivé kousky rýžového papíru vždy na pár sekund namočíme do horké vody, jakmile papír změkne, okamžitě ho vyndáme z vody ven.  Necháme okapat a uhladíme na mělkém talíři.
  • Doprostřed rýžového papíru postupně skládáme lístky koriandru a krevety, přidáme rýžové nudle, okurku a lístky salátu, navrch ještě vložíme lístky máty, bazalky.
  • Rýžový papír začneme balit odspoda, jako když chcete udělat obálku, v polovině balení přidáme obě strany (levou a pravou) přehnutím jejich okrajů ke středu a pokračujeme v balení.
  • Krevety a bylinky by měly lehce prosvítat a být zhruba uprostřed rolky.
  • Hotové závitky podáváme při pokojové teplotě.

Vietnamská omáčka Nuoc Cham:

  • Do hmoždíře nasypeme cukr, vlijeme rybí omáčku, rýžový ocet, šťávu z limetky, čtvrt vody a paličkou od hmoždíře pomalu celou směs rozmělníme, aby se rozpustila.
  • Do směsi přidáme česnek nakrájený na plátky, kousek pokrájené chilli papričky, pár koleček čerstvé mrkve a dolijeme zbytkem vody.
  • Vietnamské jarní závitky namáčíme do vietnamské omáčky, a pak už si jen pochutnáváme. Dobrou chuť! 😊
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!