Go Back
+ servings
křehký mřížkový koláč recept

Křehký mřížkový koláč s tvarohem

Křehký mřížkový koláč z lineckého těsta, s marmeládou a tvarohovou nádivkou.
5 from 3 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 1 hod
Porce: 8 -10
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • Na kulatou koláčovou formu o pr. 26 cm budeme potřebovat:
  • Křehké těsto:
  • 310 g HLADKÁ MOUKA
  • 210 g MÁSLO
  • 80 g cukr písek
  • 2 žloutek
  • nastrouhaná kůra z ½ citronu
  • vanilka
  • SŮL
  • Náplň do mřížkového koláče:
  • 500 g tvaroh tučný (2 vaničky)
  • 1 žloutek
  • 150 g cukr moučka
  • vanilka
  • Marmeláda na potření dna

PRACOVNÍ POSTUP

  • Suroviny na přípravu křehkého těsta musí být studené, vyndané z lednice.
  • Do mísy odvážíme mouku, přisypeme cukr. Vejce rozklepneme, bílky dáme stranou a k sypké směsi přidáme pouze žloutky.
  • Nastrouháme citronovou kůru, přidáme špetku soli a trochu vanilky.
  • V předstihu si z lednice vyndáme pouze tvaroh a marmeládu.
  • Vyndáme z lednice máslo a nasekáme jej na drobné kousky, abychom těsto hnětli jen nejkratší možnou chvíli.
  • Vše promícháme a rychle promneme prsty, až máslo trochu povolí. Vznikne nám hmota podobná drobence, jakmile bude držet pohromadě, těsto spojíme a dáme na hodinu odpočinout do lednice.
  • TIP: Osvědčilo se mi těsto rozválet na silnou placku mezi dvěma pečicími papíry a dát jej ztuhnout do lednice už takto rozválené.
  • Připravíme si kulatou formu na koláč a vymažeme ji zlehka máslem.
  • Troubu zapneme na 180 °C (elektrická, bez horkovzduchu)
  • Vyndáme křehké těsto z lednice, asi ¼ oddělíme, z ní vyválíme mřížky na koláč.
  • Těsto rozválíme na placku asi 3-4 mm silnou a vyložíme jím opatrně koláčovou formu, okraje vytáhneme. Upravíme okraje, co přečnívá, ořízneme. Ořezky buď přidáme na mřížky, nebo jimi nastavíme okraje tam, kde je těsta málo.
  • Dno těsta propícháme vidličkou a dáme předpéct do trouby na 10 minut.
  • Jakmile začne těsto zlátnout, vyndáme jej z trouby a necháme vychladit.
  • V míse vymícháme tvarohovou nádivku – tvaroh, moučkový cukr, žloutek a vanilku. Tvaroh by měl mít pokojovou teplotu, proto jsem psala, abyste jej vyndali v dostatečném předstihu z lednice. Studený tvaroh by mohl způsobit, že by se dno koláče nepropeklo pravidelně.
  • Vychladlý koláč (nemusí být úplně studený) potřeme marmeládou po celém dně.
  • Poté na křehký koláč nalijeme tvarohovou nádivku.
  • Zbytek těsta rozválíme na placku asi 2-3 mm silnou, vykrojíme z něj proužky, kterými poklademe těsto. Zdobit můžeme podle libosti, já jsem půl koláče ozdobila mřížkou, na druhou půlku jsem vykrájela vánoční tvary. Ze zbytku těsta jsem vyválela proužek a vyložila jím polovinu okraje koláče.
  • Koláč dáme péct do vyhřáté trouby na 170 – 180 °C (bez horkovzduchu) asi na 40 minut, hlídejte, až začne mřížka na koláči zlátnout.
  • Mřížkový koláč poté vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Krájíme na řezy a podáváme.

Ještě pár slov k receptu:

Množství podle receptu vystačí na kulatou koláčovou formu o pr. asi 26 cm
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!