Go Back
+ servings
špagety s dušenými houbami recept

Špagety s česnekovými houbami a smetanovou omáčkou

Když si donesete z lesa čerstvé houby, tenhle recept prostě musíte vyzkoušet ;)
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 20 min
Celkový čas: 35 min
Porce: 2
Autor: MslnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 2 porce špaget
  • 180 g čerstvé lesní houby
  • 2 stroužky česnek
  • 1 plátek máslo (silný cca 1 cm)
  • SŮL
  • 2 ks žloutek
  • 100 ml smetana ke šlehání (30 %)
  • 80 g sýr pecorino (nebo parmezán)
  • zelená petrželka na zdobení
  • případně chilli vločky na posypání

PRACOVNÍ POSTUP

  • Do osolené vody dáme vařit špagety a připravíme je
    al dente, čili na skus (nerozvaříme je).
  • Ve vyšší pánvi rozehřejeme máslo, stačí na střední stupeň, určitě nenechte máslo přeškvařit.
  • Česnek oloupeme a utřeme. Vhodíme na rozehřáté máslo a necháme rozvonět.
  • K česneku přihodíme houby, osolíme a orestujeme, necháme chvíli podusit.
  • Špagety slijeme a přidáme na pánev k česnekovým houbám.
  • Nad hrníčkem rozklepneme vejce, bílky dáme stranou, použijeme jen žloutky. Ke žloutkům přilijeme smetanu a vidličkou prošleháme.
  • Směsí zalijeme špagety s houbami a pánev hned stáhneme z plotýnky, aby se žloutky nesrazily. Promícháme, smetanová omáčka díky žloutkům, které se dostanou do kontaktu s horkými špagetami, zhoustne a krásně obalí špagety.
  • Špagety rozrovnáme na talíř, posypeme sýrem pecorino, můžeme ozdobit petrželkou a posypat chilli vločkami. Ihned podáváme.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

TIP: Než vlijeme vaječnou směs ke špagetám s houbami, špagety v pánvi musí být dostatečně horké, aby žloutky zhoustly.
Pokud máte strach z vajec, které neprošly varem, nepoužívejte domácí vejce, ale kupované, alespoň od nosnic v halách (nikoliv klecové vejce). Chovy drůbeže kontrolují kvalitu vajec, máte téměř 100% jistotu, že vejce jsou zdravá.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!