Kližku očistíme od tuhých blan a nakrájíme na kostky, velké asi 3x3 cm. Cibuli oloupeme a nahrubo nakrájíme. Připravíme si misku očištěných hub, nakrájených ve větší kusy – nikoliv na plátky.
V hrnci se silným dnem (osobně sázím na LITINOVÝ HRNEC) rozpálíme vepřové sádlo. Vhodíme hovězí, osolíme a okmínujeme a ze všech stran orestujeme, až maso dostane středně hnědý povrch.
Opečené maso vyndáme z hrnce na talíř. Do výpečků v hrnci přidáme lžíci sádla, vsypeme cibuli a restujeme, dokud cibule nezesklovatí. Cibule by měla mít nádech zlaté barvy.
K cibuli vrátíme maso, promícháme a zalijeme horkou vodou tak, že maso je ze ¾ ponořené. Vodu osolíme, hrnec přiklopíme pokličkou, stáhneme teplotu plotýnky (guláš by měl pouze probublávat). Necháme dusit doměkka asi 2,5 hodiny.
Až bude maso měkké, rozehřejeme na pánvi máslo a orestujeme na něm houby, které pak ještě chvíli podusíme ve vlastní šťávě. Přidáme ke guláši.
Vezmeme si sítko, opatrně do něj vsypeme mouku a poprášíme jí povrch guláše. Guláš nemícháme! Přiklopíme pokličkou a necháme 15 minut propařit. Mouka guláš zahustí, aniž by v něm byly žmolky.
Nakonec guláš stáhneme z plotýnky, přilijeme smetanu a promícháme, guláš už nevaříme. Necháme asi 5-10 minut stát a můžeme podávat. Na talíři zdobíme guláš natí zelené petrželky.
Ještě pár slov k receptu:
Ke guláši se jako příloha hodí knedlíky, rýže, ale i těstoviny. Pokud chcete rychlou variantu, dejte si jej s chlebem.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!