Go Back
+ servings
mramorová bábovka

Hrníčková bábovka mramorová

Rychlá, jednoduchá a přitom chutná bábovka podle hrníčkového receptu. Mramorovaná kakaovým těstem.
3.88 from 24 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 1 hod
Porce: 10
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Vyndáme z lednice v dostatečném předstihu mléko a vejce, aby se ohřály na pokojovou teplotu. Dělám to tak vždycky, když je v těstě přítomen kypřicí prášek. Těsto potom rovnoměrněji vzejde, bez zbytečných vzduchových bublin uprostřed.
  • Zapneme troubu na 180 °C (elektrická bez horkovzduchu).
  • Formu na bábovku důkladně vymažeme olejem, používám mašlovačku. Poté vysypeme jemně mletou strouhankou, případně hrubou moukou.
  • Prášek do pečiva smícháme s moukou. Vsypeme do mísy a přidáme všechny další suroviny.
  • Pomocí elektrického mixéru krátce promícháme, až se vše hezky spojí dohromady. Odebereme necelou polovinu těsta a obarvíme ji kakaem. Těsto zhoustne, přidáme mléko, abychom dostali řidší konzistenci.
  • Do vysypané bábovkové formy postupně klademe světlé a kakaové těsto, tím dosáhneme mramorování bábovky na řezu světlou a tmavou barvou.
  • Bábovku dáme péct do trouby zhruba na 1 hodinu, zda je hotová, kontrolujeme opatrným vpíchnutím špejle do těsta. Je-li špejle suchá, máme hotovo!
  • Upečenou bábovku vyndáme z trouby, necháme pár minut odpočinout. Pak obrátíme, formu zvenčí obalíme utěrkou namočenou ve studené vodě (případně po chvíli zopakujeme). Asi po půl hodině vyzkoušíme, zda se bábovka v pořádku vyklopila.
  • Necháme vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem, krájíme na plátky a vychutnáváme si je, až máme boule za ušima!

Ještě pár slov k receptu:

Ke "kakaovému" těstu do mramorové bábovky nezapomeňte přidat 2 lžíce mléka, kakaové těsto by jinak bylo příliš husté.
Hrnek pro oměřování surovin by měl mít objem kolem 250 ml.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!