Vyndáme z lednice v dostatečném předstihu mléko a vejce, aby se ohřály na pokojovou teplotu. Dělám to tak vždycky, když je v těstě přítomen kypřicí prášek. Těsto potom rovnoměrněji vzejde, bez zbytečných vzduchových bublin uprostřed.
Zapneme troubu na 180 °C (elektrická bez horkovzduchu).
Formu na bábovku důkladně vymažeme olejem, používám mašlovačku. Poté vysypeme jemně mletou strouhankou, případně hrubou moukou.
Prášek do pečiva smícháme s moukou. Vsypeme do mísy a přidáme všechny další suroviny.
Pomocí elektrického mixéru krátce promícháme, až se vše hezky spojí dohromady. Odebereme necelou polovinu těsta a obarvíme ji kakaem. Těsto zhoustne, přidáme mléko, abychom dostali řidší konzistenci.
Do vysypané bábovkové formy postupně klademe světlé a kakaové těsto, tím dosáhneme mramorování bábovky na řezu světlou a tmavou barvou.
Bábovku dáme péct do trouby zhruba na 1 hodinu, zda je hotová, kontrolujeme opatrným vpíchnutím špejle do těsta. Je-li špejle suchá, máme hotovo!
Upečenou bábovku vyndáme z trouby, necháme pár minut odpočinout. Pak obrátíme, formu zvenčí obalíme utěrkou namočenou ve studené vodě (případně po chvíli zopakujeme). Asi po půl hodině vyzkoušíme, zda se bábovka v pořádku vyklopila.
Necháme vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem, krájíme na plátky a vychutnáváme si je, až máme boule za ušima!