Nejprve zaděláme na těsto: Ohřejeme mléko, až je vlahé, ale nikoliv horké. Přidáme lžíci cukru a zamícháme. Rozdrobíme droždí a necháme v teple vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut.
Rozehřejeme máslo, opět – nesmí být horké. Dobře to jde v mikrovlnce.
Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek. Rozklepneme vejce, k mouce přidáme pouze žloutky. Dále přidáme zbytek cukru, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru a přilijeme rozpuštěné máslo.
Vařečkou zamícháme a vytlučeme na hladké lesklé těsto, buď ručně, nebo zapojíme kuchyňského robota.
Přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi 45 minut. V průběhu kynutí můžeme těsto srazit vařečkou, podpoříme tak další kynutí.
Vyndáme z lednice tvarohy současně ve chvíli, kdy dáme kynout těsto. Pokud bychom nádivku dělali ze studených tvarohů, nemuselo by se kynuté těsto pod tvarohem rovnoměrně propéct.
Plech vymažeme máslem, doprostřed položíme vykynuté těsto a prsty rozprostřeme po celé ploše plechu.
Tvarohy smícháme s moučkovým cukrem a vanilkou, nádivkou pomažeme povrch koláče.
Švestky omyjeme a vysušíme. Rozloupneme, vypeckujeme a poklademe jimi tvarohovou nádivku. U nás bylo zvykem klást ovoce na koláč řeznou stranou nahoru. Pokud jsou švestky kyselé, posypeme je dvěma třemi lžícemi krupicového cukru.
Připravíme si žmolenku a posypeme jí švestky.
Troubu předehřejeme na 170 °C (peču bez horkovzduchu!), vložíme dovnitř připravený koláč a pečeme v klidu a míru krásných 45 minut, dokud okraje koláče nezezlátnou.
Kynutý koláč necháme vychladnout, nakrájíme na řezy a podáváme.