Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Přidáme lžičku cukru, promícháme. Nadrobíme droždí a necháme vzejít v teple.
Rozehřejeme máslo (nesmí být horké!).
Do mísy nasypeme oba typy mouky, přidáme cukr včetně vanilkového, špetku soli. Promícháme.
Uprostřed uděláme důlek, kam vlijeme vzešlý kvásek a rozklepneme vejce.
Zpracujeme těsto, pořádně jej vařečkou vyboucháme, až je lesklé a hladké. Případně použijeme kuchyňského robota s odpovídající metlou.
Necháme asi hodinu kynout v teple.
Mezitím si připravíme makovou nádivku, která před plněním koláčů musí zchladnout. Na plotýnce ohřejeme mléko, přidáme mletý mák a chvíli povaříme, až mák změkne – trvá to asi 10 minut. Přidáme cukr, vanilku, švestková povidla. Promícháme a necháme vychladit. Podle chuti přidáme do vychlazené nádivky trochu tuzemského rumu na chuť a vůni.
Drobenku připravíme smícháním a promnutím másla, mouky a cukru.
Připravíme si plech na pečení, vyložíme jej pečicím papírem.
Z těsta odebíráme pravidelné kousky, v dlaních tvarujeme kuličky a ty pokládáme na vyložený plech. Necháme dalších 20-30 min. kynout.
Vezmeme si skleničku s odpovídající velikostí dna, obalíme plátýnkem a kuličky těsta stlačujeme, aby vznikly koláčky s plochým dnem. Nebojte se zatlačit, těsto musí být tenké.
Tlačené koláče naplním makovou nádivkou a posypeme drobenkou.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 15-20 minut, dokud koláčům nezezlátnou okraje.