Go Back
+ servings
makovky recept

Makovky podle kuchařky Ruce v mouce

Naprosto vynikající makovky. Jemňoučké, nadýchané a v puse se téměř samy rozpouští.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 3 hod
Porce: 12 -16 makovek
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • Omládek:
  • 100 g vlažné vody
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička sladěnky
  • 130 g hladké mouky
  • Zbytek těsta:
  • 100 g vlažné vody
  • 100 g krupicového cukru
  • SŮL
  • 1 vejce + 1 vejce na potření
  • 350 g hladké mouky
  • 100 g změklého másla
  • Mák na posyp

PRACOVNÍ POSTUP

  • Nejdřív si připravíme omládek. Smícháme vlažnou vodu s lžičkou sladěnky a droždím. Dobře promícháme a poté vmícháme mouku. Necháme v teple hodinu kynout.
  • Když máme omládek vykynutý, přidáme ostatní suroviny na těsto. Není v tom žádný extra postup, prostě je k omládku zamíchejte. Vymísíme hladké a pružné těsto. Nejlépe v robotu – trvá to cca 5-8 minut. Ale samozřejmě můžete i ručně, jen to bude trvat trošku dýl.
  • Zadělané těsto necháme opět zakryté vykynout, ale tentokrát už 90 minut. Cca po půlhodinových intervalech krátce promísíme.
  • Vykynuté těsto nakonec vyklopíme na lehce pomoučený vál a prohněteme. Rozdělíme na dvě poloviny, vytvarujeme bulky a necháme asi 10 minut pod utěrkou kynout.
  • Potom jednu bulku rozválíme na cca 2-3 mm tenký plát, který rozřízneme na trojúhelníčků.
  • Začneme motat makovky. Začínáme na nejkratší hraně trojúhelníku a rolujeme směrem k cípu do prostředku. Celou makovku ještě lehce poválíme na lince, zajistíme si tak, že se nerozlepí, ale není to úplně nutné. Přeložíme na plech s pečícím papírem nebo silikonovou podložkou. Prostřední cíp by měl být pod makovkou, aby se při pečení nerozmotala a krajní cípy zahneme do tvaru podkovy.
  • Takto umotáme všechny makovky. Potom vyválíme i druhou bulku a opět smotáme makovky.
  • Všechny makovky (vyjdou tak na dva plechy) necháme ještě chvíli kynout. Já v momentě, kdy mám všechny makovky spokojeně stočené na plechu, zapínám troubu. Než se rozehřeje, tak krásně dokynou.
  • Předehřejte si troubu na 200 °C.
  • Když je trouba rozehřátá, makovky potřepeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem.
  • Pečeme v troubě asi 20 minut do hněda.

Ještě pár slov k receptu:

Z množství připravíte 12-16 makovek.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!