Nejdřív si připravíme omládek. Smícháme vlažnou vodu s lžičkou sladěnky a droždím. Dobře promícháme a poté vmícháme mouku. Necháme v teple hodinu kynout.
Když máme omládek vykynutý, přidáme ostatní suroviny na těsto. Není v tom žádný extra postup, prostě je k omládku zamíchejte. Vymísíme hladké a pružné těsto. Nejlépe v robotu – trvá to cca 5-8 minut. Ale samozřejmě můžete i ručně, jen to bude trvat trošku dýl.
Zadělané těsto necháme opět zakryté vykynout, ale tentokrát už 90 minut. Cca po půlhodinových intervalech krátce promísíme.
Vykynuté těsto nakonec vyklopíme na lehce pomoučený vál a prohněteme. Rozdělíme na dvě poloviny, vytvarujeme bulky a necháme asi 10 minut pod utěrkou kynout.
Potom jednu bulku rozválíme na cca 2-3 mm tenký plát, který rozřízneme na trojúhelníčků.
Začneme motat makovky. Začínáme na nejkratší hraně trojúhelníku a rolujeme směrem k cípu do prostředku. Celou makovku ještě lehce poválíme na lince, zajistíme si tak, že se nerozlepí, ale není to úplně nutné. Přeložíme na plech s pečícím papírem nebo silikonovou podložkou. Prostřední cíp by měl být pod makovkou, aby se při pečení nerozmotala a krajní cípy zahneme do tvaru podkovy.
Takto umotáme všechny makovky. Potom vyválíme i druhou bulku a opět smotáme makovky.
Všechny makovky (vyjdou tak na dva plechy) necháme ještě chvíli kynout. Já v momentě, kdy mám všechny makovky spokojeně stočené na plechu, zapínám troubu. Než se rozehřeje, tak krásně dokynou.
Předehřejte si troubu na 200 °C.
Když je trouba rozehřátá, makovky potřepeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem.
Pečeme v troubě asi 20 minut do hněda.
Ještě pár slov k receptu:
Z množství připravíte 12-16 makovek.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!