Go Back
+ servings
koláč s jablky a čokoládovou polevou

Máslový koláč s jablky a čokoládovou polevou

Skvělý máslový koláč s jablky a čokoládovou polevou, který upekl můj patnáctiletý syn.
3.75 from 4 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 35 min
Celkový čas: 1 hod 5 min
Porce: 8
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Smíchejte mouku s cukrem a práškem do pečiva.
  • Dejte rozpustit máslo do vodní lázně. Dno hrnku s máslem by se nemělo dotýkat dna vodní lázně.
  • Zatímco čekáte na rozpuštění másla, doporučuju si něco přečíst (třeba Zeměplocha je fajn). Asi po deseti minutách střídavého kontrolování másla a čtení knížky by máslo mělo být hotové.
  • Nalijte rozpuštěné máslo do sypké směsi a rozklepněte vejce. Pokuste se neupustit žádné skořápky – nikdo nemá rád koláč křupavý z nesprávných důvodů.
  • Vzniklou patlanici promíchejte. Nyní nastává šílená část, po níž je v kuchyni největší bordel: Strouhání. Odjádrujte jablka, oloupejte je škrabkou a pak je nastrouhejte na nejjemnějším struhadle. Vznikne vám žlutá kaše, která se dokonale přilepí na všechno.
  • Jakmile máte jablka nastrouhaná (subjektivně tenhle proces trval milion let a objektivně dvacet minut), zamíchejte kašičku do těsta. Také přilijte 3 lžíce mléka – stačí od oka.
  • Teď to všechno pořádně promíchejte a prohněťte. Přestože kuchařské náčiní už pomalu zabírá každou volnou plochu, buďte stateční a najděte místo na dortovou formu.
  • Přelijte těsto z misky do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou a dejte péct na 40 minut do trouby předehřáté na 185 °C.
  • Po vyndání nechte 2 hodiny zchladnout, poté sřízněte vršek na plocho (obvykle se uprostřed vyboulí) a otočte koláč. Dno koláče tak bude tvořit rovnou plochu nahoře.
  • Použijte již připravenou vodní lázeň a rozpusťte si čokoládu s kouskem másla. Touto polevou polijte vršek koláče, nechte ztuhnout a jste hotovi!

Ještě pár slov k receptu:

Těsto z receptu je ideální do kulaté dortové formy o pr. 24 cm. Přípravu berte s rezervou: trvalo mi asi tři čtvrtě hodiny, než jsem připravil těsto - zejména kvůli strouhání jablek. Koláč se pekl 40 minut, pak 2 hodiny chladnutí a nakonec ještě připravit čokoládovou polevu a nechat ji zatuhnout.
Dobrou chuť přeje Honza Kupský
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!