Go Back
+ servings
bramborová buchta recept

Slaná bramborová buchta hluchec

Staročeský recept na slanou buchtu z kynutého bramborového těsta.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 1 hod
Vaření: 40 min
Porce: 10
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 500 g hrubá mouka
  • 500 ml MLÉKO
  • špetka cukr krupice
  • 20 g kvasnice čerstvé
  • 250 g BRAMBORY (syrové, jemně nastrouhané)
  • 1 ks vejce
  • SŮL
  • mletý pepř
  • 1 lžíce majoránka (sušená)
  • 6 - 7 stroužek ČESNEK
  • petrželka snítky
  • 2 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO (na vymazání plechu)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Z trochy vlažného mléka, lžíce hrubé mouky, špetky cukru a rozdrobených kvasnic necháme vzejít kvásek.
  • Mezitím si oškrábeme brambory (syrové, nevaříme je).
  • Do mísy nasypeme mouku, přidáme brambory, které jsme nastrouhali na nejjemnější části struhadla. Dále přihodíme utřený česnek ze solí, majoránku, petrželku, vejce, vzešlý kvásek, a vše zalijeme vlažným mlékem.
  • Podle chuti osolíme, opepříme a necháme 45 minut kynout. Vykynuté těsto nalijeme plech, který jsme předtím důkladně vymazali sádlem.
  • Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 35-40 minut dozlatova. Po vyjmutí z trouby ještě horkou buchtu vyklopíme.
  • Podáváme se zeleninovým salátem nebo s polévkou, bramborová buchta chutná dobře i studená.

Ještě pár slov k receptu:

Příprava vč. kynutí 60 min, pečení 35-40 min.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!