Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozmícháme v něm lžičku cukru a do takto oslazeného mléka rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek – trvá to zhruba 10-15 minut.
Do mísy vsypeme hladkou bílou i špaldovou mouku, přidáme špetku soli, vanilku, žloutek a rozpuštěné máslo (nesmí být horké!). Přidáme vzešlý kvásek. Vše promícháme vařečkou a nakonec zpracujeme rukama – těsto je docela hutné.
Necháme v teple kynout asi 45 minut až hodinu.
Mezitím si v rendlíku rozpustíme máslo, do kterého přidáme švestková povidla a promícháme. Vznikne emulze, směs se nespojí, ale to nevadí, pokud jsou povidla tuhá, povolí a půjdou dobře rozmazat po povrchu těsta.
Rozpálíme troubu na 150 °C – elektrická s horkovzduchem (bez horkovzduchu by teplota trouby měla být asi o 15 °C vyšší).
Na lehce pomoučeném vále vyválíme těsto do tvaru obdélníku, placka by měla být tenká. Díky tomu, že těsto je hutné, dobře se vyvaluje, netrhá se.
Potřeme směsí z másla a povidel, používám silikonovou mašlovačku. Pozor, máslo nesmí být horké, nebo nám pod ním těsto povolí a potrhá se!
Cukr smícháme se skořicí a posypeme jím povidlový základ.
Placku zavineme na těsný štrúdl. V polovině závin rozřízneme, na jedné straně necháme od kraje asi 5 cm spojené, aby se nám cop dobře pletl.
Oba díly závinu spleteme v cop, snažte se, aby vrstvená (vnitřní) část závinu směřovala ven - jde to, je třeba si jen s pletením pohrát. Když je upleteno, dořízneme zbývající kus závinu a dopleteme i tento koneček.
Cop stočíme do věnce nebo do uzlu – já jsem uprostřed žádné místo nenechávala, stočila jsem z copu uzel, dá se hezky vytvarovat. Konce copu podsuňte dospodu, aby výsledné dílo hezky vypadalo.
Plech vyložíme pečicím papírem, uzel na něj opatrně přeneseme a necháme péct asi 20 minut. Dávejte pozor, jednou se mi podařilo vrch spálit, přeci jen cukr „naostro“ je docela choulostivý.
Po vychladnutí můžeme pocukrovat, nakrájet, a… šup ke stolu!