Go Back
estonský kringel se skořicí a povidly

Estonský kringel se skořicovými povidly

Věnec z kynutého těsta, v kulinářském světě známý jako estonský kringel. Vyzkoušejte!
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 1 hod
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

Kynuté těsto:

Povidlovo-skořicová náplň:

PRACOVNÍ POSTUP

  • Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozmícháme v něm lžičku cukru a do takto oslazeného mléka rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek – trvá to zhruba 10-15 minut.
  • Do mísy vsypeme hladkou bílou i špaldovou mouku, přidáme špetku soli, vanilku, žloutek a rozpuštěné máslo (nesmí být horké!). Přidáme vzešlý kvásek. Vše promícháme vařečkou a nakonec zpracujeme rukama – těsto je docela hutné.
  • Necháme v teple kynout asi 45 minut až hodinu.
  • Mezitím si v rendlíku rozpustíme máslo, do kterého přidáme švestková povidla a promícháme. Vznikne emulze, směs se nespojí, ale to nevadí, pokud jsou povidla tuhá, povolí a půjdou dobře rozmazat po povrchu těsta.
  • Rozpálíme troubu na 150 °C – elektrická s horkovzduchem (bez horkovzduchu by teplota trouby měla být asi o 15 °C vyšší).
  • Na lehce pomoučeném vále vyválíme těsto do tvaru obdélníku, placka by měla být tenká. Díky tomu, že těsto je hutné, dobře se vyvaluje, netrhá se.
  • Potřeme směsí z másla a povidel, používám silikonovou mašlovačku. Pozor, máslo nesmí být horké, nebo nám pod ním těsto povolí a potrhá se!
  • Cukr smícháme se skořicí a posypeme jím povidlový základ.
  • Placku zavineme na těsný štrúdl. V polovině závin rozřízneme, na jedné straně necháme od kraje asi 5 cm spojené, aby se nám cop dobře pletl.
  • Oba díly závinu spleteme v cop, snažte se, aby vrstvená (vnitřní) část závinu směřovala ven - jde to, je třeba si jen s pletením pohrát. Když je upleteno, dořízneme zbývající kus závinu a dopleteme i tento koneček.
  • Cop stočíme do věnce nebo do uzlu – já jsem uprostřed žádné místo nenechávala, stočila jsem z copu uzel, dá se hezky vytvarovat. Konce copu podsuňte dospodu, aby výsledné dílo hezky vypadalo.
  • Plech vyložíme pečicím papírem, uzel na něj opatrně přeneseme a necháme péct asi 20 minut. Dávejte pozor, jednou se mi podařilo vrch spálit, přeci jen cukr „naostro“ je docela choulostivý.
  • Po vychladnutí můžeme pocukrovat, nakrájet, a… šup ke stolu!

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Z receptu připravíte jeden věnec/uzel o pr. cca 20-25 cm, doporučuju péct z dvojnásobné dávky, pokud jste víc jak dvoučlenná rodina.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!