Go Back
+ servings
tvarožník

Tvarožník

Tvarožník: rychlý a dobrý koláč z tvarohu, s chutí citrónu a vůní zázvoru.
4.75 from 4 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 40 min
Porce: 8
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 500 g tvaroh (plnotučný)
  • 4 ks vejce
  • 120 g HLADKÁ MOUKA
  • 1 PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo běžný pečicí prášek)
  • 150 g cukr krystal
  • špetka SŮL
  • 1 ks vanilkový cukr (nebo vanilková pasta, esence)
  • 1 ks citron
  • 50 g zázvor sušený
  • cukr moučka (na posypání)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Aby nebyl tvarožník suchý, připravíme si předem pekáč nebo jinou vhodnou nádobu, do které nalijeme vodu (cca do výše 5cm), a vložíme ji do trouby předehřáté na 200 °C.
  • V míse ušleháme bílky s polovinou dávky cukru a se špetkou soli.
  • Vyšleháme žloutky, tvaroh, vanilkový cukr nebo vanilkovou pastu, zbylý cukr a šťávu z citronu.
  • Přidáme lžičku sušeného zázvoru, citronovou kůru a promícháme.
  • Přisypeme prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem.
  • Vše zamícháme a do těsta zlehka vmícháme sníh z bílků.
  • Připravené těsto nalijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem.
  • Před vložením těsta do trouby snížíme teplotu ze 200 °C na 160 °C a pečeme 35-45 minut (spolu s nádobou s vodou).
  • Vychladlý tvarožník posypeme moučkovým cukrem.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Tvarožník podle tohoto receptu připravuji do kulaté koláčové formy o průměru 26 cm.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!