Aby nebyl tvarožník suchý, připravíme si předem pekáč nebo jinou vhodnou nádobu, do které nalijeme vodu (cca do výše 5cm), a vložíme ji do trouby předehřáté na 200 °C.
V míse ušleháme bílky s polovinou dávky cukru a se špetkou soli.
Vyšleháme žloutky, tvaroh, vanilkový cukr nebo vanilkovou pastu, zbylý cukr a šťávu z citronu.
Přidáme lžičku sušeného zázvoru, citronovou kůru a promícháme.
Přisypeme prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem.
Vše zamícháme a do těsta zlehka vmícháme sníh z bílků.
Připravené těsto nalijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem.
Před vložením těsta do trouby snížíme teplotu ze 200 °C na 160 °C a pečeme 35-45 minut (spolu s nádobou s vodou).