Go Back
+ servings
zapečený lilek recept

Plněný lilek pečený v troubě

Lilek zapečený se sýrem a rajčaty, vynikající a lehká dobrota, která chutná ještě lépe druhý den (pokud tedy zbyde).
5 from 2 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 40 min
Vaření: 40 min
Celkový čas: 1 hod 20 min
Porce: 3
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • 1 ks lilek (větší)
  • 3-4 lžíce sojová omáčka (lze nahradit obyčejnou solí)
  • 1 ks CIBULE
  • OLIVOVÝ OLEJ
  • ½ kg mletého hovězího masa
  • 3 ks rajčata (větší)
  • 50 g tvrdý sýr (na posypání)
  • 200 g smetana na vaření (nebo mléka)
  • 1 lžíce HLADKÁ MOUKA
  • ½ lžička mletý rozmarýn (nebo nasekaného čerstvého)
  • SŮL (pepř)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Lilky umyjeme, odřežeme zelené konce a podélně rozpůlíme. Lžící vydlabeme vnitřky a uděláme něco jako lodičky. Ty pokapeme sójovou omáčkou. Vydlabané vnitřky dáme do misky a také zakápneme sójovou omáčkou. Necháme “vypotit”.
  • Připravíme si maso. Na pánvi rozehřejeme olej a na něm osmahneme do sklovita najemno nasekanou cibuli. Přidáme mleté maso a prudce upečeme. Osolíme, opepříme a přimícháme rozmarýn.
  • Vypocené lilky osušíme kuchyňskými utěrkami (i ty vydlabané části). Plech nebo pekáček pokapeme olivovým olejem. Na dno pokládáme lodičky z lilků, stranou na plech rozložíme do vrstvy také vnitřní vydlabané části lilku.
  • Lilky naplníme masem v jedné vrstvě. Zbylé maso poklademe na “výdlabky”.
  • V pánvi, ve které jsme opékali maso, si připravíme bešamel. Vlijeme smetanu a přidáme mouku. Osolíme a opepříme. Mícháme do zhoustnutí. Nemusí být tuhý jako kaše, klidně malinko řidší. Bešamel nalijeme na maso.
  • Na vrstvu bešamelu poklademe rajčata nakrájená na kolečka a zasypeme nastrouhaným sýrem.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi půl hodiny.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Doba přípravy: 40 minut + pečení 30-50 minut, na druhý den chutná zapečený lilek ještě lépe!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!