Go Back
+ servings
těstoviny se žampiony a smetanou recept

Nudle ve smetaně s žampiony

Tip na rychlou večeři, po které se budete oblizovat až za ušima! Doporučuji.
5 from 2 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 30 min
Celkový čas: 40 min
Porce: 3
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 100 g MÁSLO
  • 2 stroužek ČESNEK
  • 250 g žampiónů (malá vanička)
  • 200 g smetana na šlehání (30 % tuku)
  • 100 g sýr typu Parmezán
  • SŮL
  • PEPŘ
  • petrželka lístky
  • 3 porce těstovin – široké nudle nebo tagliattele

PRACOVNÍ POSTUP

  • Na pánvi s vyšším okrajem rozehřejeme 1/3 másla – udržujeme plamen na střední teplotě, ať se máslo nepřepálí.
  • Očistíme žampiony a nakrájíme (malé žampiony stačí přepůlit, větší pokrájejte na plátky).
  • Oloupeme stroužky česneku, utřeme je. Utřený česnek vsypeme na rozehřáté máslo, mícháme, necháme rozvonět.
  • Zvýšíme teplotu plotýnky a vhodíme očištěné pokrájené žampiony, restujeme je za pilného obracení, dokud se neopečou – nedostanou hnědou kůrčičku. Trvá to zhruba 10-15 minut.
  • Mezitím si dáme vařit těstoviny podle návodu, nepřevařte je, ideál jsou al dente (čili na skus). Nechte si trochu vody stranou, lze s ní naředit smetanovou omáčku, pokud by byla příliš hustá.
  • Jakmile jsou žampióny orestované dozlatova, stáhneme teplotu plotýnky, přidáme zbytek másla, smetanu.
  • Těstoviny slijeme, necháme okapat a přidáme do pánve ke smetanové omáčce. Přidáme nastrouhaný sýr a mícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme případně trochu vody z vaření těstovin, abychom získali správnou konzistenci omáčky. Osolíme, opepříme.
  • Ihned podáváme v hlubokém talíři nebo v misce, posypeme zelenými lístky petrželky.

Ještě pár slov k receptu:

Česnek nechte na pánvi nejprve pouze rozvonět na mírně rozehřátém másle, pokud byste teplotu plotýnky zvýšili, česnek by se mohl připálit a zhořknout. 
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!