Než se pustíme do přípravy kynutého těsta, vyndáme z ledničky vejce, aby se ohřály na pokojovou teplotu (droždí je živé, nelekejte ho tedy při přípravě příliš studenými surovinami).
V rendlíku ohřejeme mléko, jen trochu, aby bylo vlahounké, nesmí být horké. Polovinu mléka odlijeme stranou do hrnku. Do mléka, které zbylo v rendlíku, přidáme lžičku cukru, rozmícháme. Nakonec do oslazeného mléka rozdrobíme droždí, lehce promíchneme lžičkou a necháme v teple vzejít kvásek – po chvíli se začnou na povrchu tvořit světlounce hnědé bubliny.
Mezitím v kastrůlku rozpustíme máslo, opět, nesmí být horké!
Do mísy nasypeme obě mouky, přidáme špetku soli. Citron odrbeme pod teplou tekoucí vodou (ideálně použijeme v bio kvalitě), kůru nastrouháme k mouce. Přisypeme cukr, vanilku.
Uprostřed sypké směsi uděláme důlek, do kterého rozklepneme vajíčka (použijeme pouze žloutky), přilijeme vzešlý kvásek, máslo. Zamícháme, postupně přidáváme mléko a zpracujeme kynuté těsto.
Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Poté těsto promícháme vařečkou, tzv. ho srazíme, a můžeme se pustit do buchet.
Zapneme troubu (elektrickou na 170 °C, bez ohřevu). Vezmeme si pekáček a necháme ho chvilku v troubě nahřát, aby nebyl studený. V kastrůlku si rozehřejeme další máslo na potírání buchet. Nahřátý pekáček vytřeme trochou másla na dně i po okrajích.
Z těsta uždibujeme stejně velké kousky, poválíme mezi rukama do kouličky, zploštíme a vytáhneme kraje, až budeme mít placičku.
Doprostřed dáme náplň, překryjeme ji okraji, pospojujeme, aby náplň nevytekla, a „švem“ dolů vložíme do pekáčku. Každou buchtu potřeme dokola máslem.
Až budeme mít pekáček plný, necháme buchty alespoň 20 minut kynout, opět někde u zdroje tepla, třeba u rozpálené trouby.
Poté pekáček s vykynutými buchtami vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 20-25 minut (podle velikosti pekáčku), až povrch buchet krásně zezlátne.
Jakmile buchty začnou chladnout, poprašte je moučkovým cukrem a zavolejte rodinu. Začne boj. Vy se snažte, ať alespoň jedna či dvě buchty zbydou na vás. Dobrou chuť!