Hrušky oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na malé kostičky. Zázvorový kořen oloupejte a nakrájejte na 3 větší kusy.
Na pánvičce rozehřejte máslo, vhoďte pokrájenou hrušku a zázvorový kořen, zasypte lžící cukru a smažte při vyšší teplotě asi 10 minut. Hrušky pustí šťávu, neměly by se tedy připalovat, ale raději obsah pohlídejte a případně teplotu upravte.
Zhruba po 10 minutách zalijte 3 lžícemi vody, stáhněte teplotu a nechte šťávu vydusit, hrušky změknou.
Odstraňte zázvor, hrušku vlijte do vhodné nádoby, přidejte lžíci moučkového cukru, smetanu, a vyšlehejte tyčovým mixérem. Nakonec přidejte lžíci balzamikového octa a ještě jednou krátce promíchejte.
Koláčové těsto:
Vyndejte si z ledničky v předstihu vejce, tvaroh i mléko, naučila jsem se používat suroviny pro pečení „odstáté“ na pokojovou teplotu. Podstatně lépe jdou zapracovat do těsta, držte se tohoto pravidla, je-li u receptu uvedeno.
Zapněte si troubu, elektrickou bez ohřevu na 160 °C. Kulatou dortovou formu o pr. 24 cm vymažte máslem a vysypte strouhankou, nebo vyložte pečicím papírem.
Do mísy rozklepněte 2 vejce, přilijte olej, mléko. Krátce prošlehejte.
Přisypte mandlovou i špaldovou mouku, špetku soli, prášek do pečiva a holandské kakao. Pomocí elektrického mixéru vše smíchejte, nemusíte těsto zbytečně přešlehat.
Vlijte těsto do formy a rovnoměrně rozestřete.
Tvaroh vymíchejte s cukrem a vejcem dohladka, vlijte opatrně na kakaové těsto a rozetřete.
Hruškový krém poklaďte na tvaroh, pomocí špejle zapracujte do povrchu tvarohové vrstvy. Ponořte špejli asi 1 cm hluboko do tvarohu a „malujte“ spirálu, začněte po obvodu a směřujte stále menší kruhy do středu formy.
Koláč dejte péct do trouby zhruba na hodinu. Poté troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte pomalu chladnout, alespoň půl hodiny. Pak koláč vyndejte a nechte zchladit při pokojové teplotě.
Koláč dávám nakonec do trouby a krájím až vychlazený.