Go Back
+ servings
hruškový koláč s tvarohem recept

Sváteční koláč s hruškovým krémem

Koláč s tvarohem a hruškovým krémem, který je připravovaný se zázvorem a dochucovaný balzamikem. Dokonalá kombinace!
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 25 min
Vaření: 1 hod
Celkový čas: 1 hod 25 min
Porce: 12
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

Hruškový krém:

  • 2 hrušky
  • 20 g MÁSLO
  • 3 cm čerstvého kořenu zázvoru
  • 1 lžíce cukr písek
  • 3 lžíce vody
  • 100 ml smetana na šlehání 30 %
  • 1 lžíce cukr moučka
  • 1 lžíce balsamico ocet

Těsto:

Tvarohový krém:

  • 500 g tučný tvaroh (2 vaničky)
  • 120 g cukr moučka
  • 1 vejce

PRACOVNÍ POSTUP

Hruškový krém se zázvorem:

  • Nejprve si připravíme hruškový krém.
  • Hrušky oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na malé kostičky. Zázvorový kořen oloupejte a nakrájejte na 3 větší kusy.
  • Na pánvičce rozehřejte máslo, vhoďte pokrájenou hrušku a zázvorový kořen, zasypte lžící cukru a smažte při vyšší teplotě asi 10 minut. Hrušky pustí šťávu, neměly by se tedy připalovat, ale raději obsah pohlídejte a případně teplotu upravte.
  • Zhruba po 10 minutách zalijte 3 lžícemi vody, stáhněte teplotu a nechte šťávu vydusit, hrušky změknou.
  • Odstraňte zázvor, hrušku vlijte do vhodné nádoby, přidejte lžíci moučkového cukru, smetanu, a vyšlehejte tyčovým mixérem. Nakonec přidejte lžíci balzamikového octa a ještě jednou krátce promíchejte.

Koláčové těsto:

  • Vyndejte si z ledničky v předstihu vejce, tvaroh i mléko, naučila jsem se používat suroviny pro pečení „odstáté“ na pokojovou teplotu. Podstatně lépe jdou zapracovat do těsta, držte se tohoto pravidla, je-li u receptu uvedeno.
  • Zapněte si troubu, elektrickou bez ohřevu na 160 °C. Kulatou dortovou formu o pr. 24 cm vymažte máslem a vysypte strouhankou, nebo vyložte pečicím papírem.
  • Do mísy rozklepněte 2 vejce, přilijte olej, mléko. Krátce prošlehejte.
  • Přisypte mandlovou i špaldovou mouku, špetku soli, prášek do pečiva a holandské kakao. Pomocí elektrického mixéru vše smíchejte, nemusíte těsto zbytečně přešlehat.
  • Vlijte těsto do formy a rovnoměrně rozestřete.
  • Tvaroh vymíchejte s cukrem a vejcem dohladka, vlijte opatrně na kakaové těsto a rozetřete.
  • Hruškový krém poklaďte na tvaroh, pomocí špejle zapracujte do povrchu tvarohové vrstvy. Ponořte špejli asi 1 cm hluboko do tvarohu a „malujte“ spirálu, začněte po obvodu a směřujte stále menší kruhy do středu formy.
  • Koláč dejte péct do trouby zhruba na hodinu. Poté troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte pomalu chladnout, alespoň půl hodiny. Pak koláč vyndejte a nechte zchladit při pokojové teplotě.
  • Koláč dávám nakonec do trouby a krájím až vychlazený.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Množství v receptu je určeno do kulaté dortové formy o pr. 24 cm.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!