Go Back
+ servings

Litý perník hrnkový, s domácím perníkovým kořením

Nadýchaný voňavý perník s domácím perníkovým kořením, zdobený meruňkovou marmeládou a šlehačkou.
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Vaření: 45 min
Celkový čas: 45 min
Porce: 16
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

Na perník:

Domácí perníkové koření:

  • 5 g fenykl
  • 5 g nové koření
  • 5 g skořice
  • 10 g badyán
  • 1 vanilkový lusk
  • 5 g hřebíček
  • 10 g anýz
  • 1 ks bio citron

Na ozdobení:

  • 150 ml smetana ke šlehání (obsah tuku nad 30 %)
  • meruňkový džem

PRACOVNÍ POSTUP

  • Skořici, hřebíček, nové koření, anýz, fenykl, badyán a kousek vanilky velmi jemně utlučeme v hmoždíři. Pak koření ještě prosejeme přes sítko, abychom se zbavili případných nečistot a větších částeček. Koření smícháme s nastrouhanou kůrou z bio citronu. Připravená dávka perníkového koření vystačí na 0,5 kg mouky.
  • Všechny suroviny na perník smícháme v míse dohromady a přidáme utlučené perníkové koření.
  • Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy na pečení (můžeme použít i papír na pečení)
  • Pečeme na 170°C 20-25 minut.
  • Necháme vychladnout a pomažeme džemem. Podáváme se šlehačkou.

Ještě pár slov k receptu:

Množství podle tohoto receptu vyjde na střední plech do trouby.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!