Zaděláme si kvásek - z droždí, lžičky cukru, lžičky mouky a 150 ml vlažného mléka. Na teplém místě necháme kvásek vzejít.
Zbývající mouku prosejeme do mísy, přidáme kvásek, trochu vlažného mléka - nejdříve cca 50 ml (pak postupně přidáváme podle potřeby), změklé máslo nebo sádlo, žloutek (bílek si schováme na potření) a sůl.
Vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 1 hodinu v teple kynout. Mísu zakryjeme vlhkou utěrkou. Těsto nejlépe kyne, když mísu dáte do peřin, jako to dělaly naše babičky.
Troubu předehřejeme na 190 °C. Vykynuté těsto zpracujeme do malých bagetek nebo bochánků, záleží na vás, jaký tvar domácího pečiva zvolíte.
Bagetky vyskládáme s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 10 minut kynout.
Potřeme bílkem, posypeme solí, kmínem, slunečnicovým semínkem nebo černým sezamem.