Těsto na noky je stejné jako příprava klasických bramborových knedlíků. Nejprve si v hrnci uvaříme do měkka brambory ve slupce, které po částečném vychladnutí oloupeme.
Oloupané brambory nastrouháme – já strouhám na klasickém struhadle na jemno.
Přidáme lžičku soli, posypeme škrobovou moučkou, doprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce, přidáme krupici a hrubou mouku a z této směsi vypracujeme hladké a vláčné těsto. Nelekněte se, že těsto ze začátku trochu více lepí na ruce; po vypracování směsi budete mít krásný nelepivý bochánek těsta.
Z uváleného hladkého těsta poté tvarujeme za pomoci dlaní středně velké koule. Velikost noků nechám na vás, záleží jestli máte rádi velké noky nebo spíše malé. Noky menší a střední velikosti se rychleji vaří. Pokud máte rádi klasické tvary, tak můžete těsto rozdělit na čtyři stejné díly a utvořit z nich klasické knedlíky nebo šišky.
Noky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme cca 10-12 minut (klasické knedlíky se vaří 15-20 minut).
Hotový nok poznáme tak, že vyplave ze dna hrnce na hladinu, v tomto okamžiku ho necháme ve vodě ještě dvě minuty a poté ho vyndáme děrovanou naběračkou.
Po uvaření noků, které dáme na chvilku do mísy a přikryjeme, aby nevychladly, se vrhneme na přípravu baby špenátu.
Na plotně necháme na pánvi na nízkém stupni rozehřát máslo, do kterého vložíme omyté listy špenátu a necháme špenát spařit. To, že je špenát spařený poznáte tak, že se objem špenátových listů na pánvi zmenší zhruba na polovinu.
Poté špenát dle chuti osolíme, opepříme, přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a nakonec špenát zalijeme smetanou na vaření.
Ještě chvilku povaříme, dokud se přidaná smetana nezredukuje, a poté odstavíme z plotny. Ihned servírujeme – já vždy dávám špenát do hlubokého talíře a doprostřed naložím bramborové noky.