Česnek oloupeme a utřeme. Promícháme s jehněčím masem spolu se solí a pepřem. Vytvarujeme 2 burgery vysoké cca 2-3 cm, zabalíme do potravinové fólie nebo alobalu a necháme je 30 minut odpočinout při pokojové teplotě. Počítejte s tím, že maso při pečení ztratí na objemu zhruba 20 %.
Rozpálíme gril nebo na pánvi olej a burgery opečeme z obou stran zhruba 4 minuty tak, aby zůstaly uvnitř šťavnaté.
Rozřízneme žemli a řeznou stranou opečeme na pánvi na sucho.
Seskládáme burger tak, že dolní žemli potřeme majolkou, přidáme rajčata nakrájená na plátky, cibuli na kroužky. Na ně položíme burger. Na pánev hodíme sýr a necháme ho roztavit, stačí několik málo vteřin; je-li sýr tučný a pánev teplá, rozteče se sýr velmi rychle. Pokud burger grilujeme, pokládáme sýr na horní část burgeru poté, kdy jej při grilování obrátíme.
Navrch dáme list zeleného opravného a osušeného salátu a přiklopíme druhou žemlí.
Ještě pár slov k receptu:
400 g mletého jehněčího masa vystačí na 2 poctivé porce burgeru.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!