Go Back
+ servings
jehněčí burger recept

Šťavnatý jehněčí burger

Štavnatý burger z jehněčího masa, připravený na grilu nebo na pánvi.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 45 min
Porce: 2
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 400 g mleté jehněčí maso
  • 2 Stroužky česneku
  • SŮL (pepř)
  • chilli vločky (podle chuti)
  • žemle (bulka na hamburgery, rustikální bageta atp.)
  • 2 rajčata
  • 1 CIBULE
  • 2 lžíce majolky (případně kečup)
  • 2 listy zeleného salátu
  • 4 plátky tučného sýra (ideálně čedar nebo gouda)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Česnek oloupeme a utřeme. Promícháme s jehněčím masem spolu se solí a pepřem. Vytvarujeme 2 burgery vysoké cca 2-3 cm, zabalíme do potravinové fólie nebo alobalu a necháme je 30 minut odpočinout při pokojové teplotě. Počítejte s tím, že maso při pečení ztratí na objemu zhruba 20 %.
  • Rozpálíme gril nebo na pánvi olej a burgery opečeme z obou stran zhruba 4 minuty tak, aby zůstaly uvnitř šťavnaté.
  • Rozřízneme žemli a řeznou stranou opečeme na pánvi na sucho.
  • Seskládáme burger tak, že dolní žemli potřeme majolkou, přidáme rajčata nakrájená na plátky, cibuli na kroužky. Na ně položíme burger. Na pánev hodíme sýr a necháme ho roztavit, stačí několik málo vteřin; je-li sýr tučný a pánev teplá, rozteče se sýr velmi rychle. Pokud burger grilujeme, pokládáme sýr na horní část burgeru poté, kdy jej při grilování obrátíme.
  • Navrch dáme list zeleného opravného a osušeného salátu a přiklopíme druhou žemlí.

Ještě pár slov k receptu:

400 g mletého jehněčího masa vystačí na 2 poctivé porce burgeru.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!