Go Back
+ servings
jogurtová bábovka recept

Jogurtová bábovka s borůvkami

Sváteční bábovka s borůvkami a citronovou polevou, ideální ke kávičce. Vyzkoušejte recept!
4.80 from 5 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 1 hod
Porce: 10
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

Poleva

  • 100 g moučkového cukru
  • 1 citrón - šťáva

PRACOVNÍ POSTUP

  • Troubu předehřejeme na 175°C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  • V míse smícháme suché ingredience, tedy mouku, kypřicí prášek a špetku soli.
  • Ve druhé míse utřeme změknuté máslo s oběma cukry dohromady do světlé pěny.
  • Mixérem postupně přišleháme vejce. Vždy jedno a až potom další, a nakonec vanilkový extrakt pro chuť a vůni.
  • Snížíme otáčky a přisypeme asi třetinu moučné směsi, poté třetinu jogurtu. Opět druhou třetinu mouky, jogurt, až do spotřebování ingrediencí.
  • Borůvky promícháme s citrónovou kůrou a přidáme ještě jednu lžíci hrubé mouky, aby se obalily – nebudou pak klesat ke dnu. Zlehka vmícháme do bábovkového těsta.
  • Těsto vylejeme do připravené bábovkové formy a pečeme asi 1 hodinu. Jestli je bábovka upečená zjistíme pomocí testu špejlí. Dřevěnou špejlí zapíchneme doprostřed těsta, a když je po vytažení čistá, tzn. bez drobků, je upečená. Ulpí-li tekuté těsto na špejli, pečeme dál.
  • Bábovku necháme asi 20 minut vychladnout, poté ji opatrně vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.
  • Připravíme si polevu: Citronovou šťávu smícháme s moučkovým cukrem. Kdyby se nám zdála moc řídká, přidáme cukr. Přelejeme bábovku a necháme ztuhnout.

Ještě pár slov k receptu:

Toto množství se vejde do klasické bábovkové formy.
Příprava a upečení bábovky zabere asi hodinu a půl.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!