Zapneme troubu na 170 °C (horkovzduch o 20 °C méně).
Oloupeme jablka a vykrojíme jádřince. Nakrájíme na malé kostky.
Na pánvi roztopíme 40 g másla a vhodíme nakrájená jablka. Zakápneme je citronovou šťávou a posypeme vanilkovým cukrem. Vlašské ořechy nasekáme přidáme k jablkům. Vše smažíme při vyšší teplotě, až kousky jablek dostanou nazlátlou krustu.
Osmažená jablka rozložíme na dno kulaté koláčové formy o pr. cca 28 cm. Zlehka poprášíme skořicí.
Rozpustíme 150 g másla.
Do mísy nasypeme pohankovou a celozrnnou mouku, tmavý i bílý cukr. Nadrobíme oříškové BEBE. Přidáme prášek do pečiva.
Sypkou směs zalijeme zchladlým máslem, promícháme na mokrou drobenku.
Drobenkou posypeme jablka v rovnoměrné vrstvě.
Dáme péct do trouby, až je vršek apple crumble křupavý, trvá to asi 30 minut.