Go Back
+ servings
žemlovka recept

Tvarohová žemlovka s pečenými jablky

Domácí žemlovka s tvarohem a pečenými jablky. Neodoláte!
4.47 from 15 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 50 min
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 8 ks jablka (menší)
  • 750 ml MLÉKO
  • 3 ks vejce
  • 70 g cukr krupice
  • vanilkový cukr nebo vanilková esence
  • 8 ks rohlíky (1-2 dva dny staré)
  • RUM
  • skořice
  • 500 g tučný tvaroh (2 vaničky)
  • 120 g MÁSLO (+ na vymazání formy)
  • 100 g cukr moučka
  • 30 g ROZINKY

PRACOVNÍ POSTUP

  • Rozinky zalijeme rumem a necháme máčet.
  • Zapneme troubu na 170 °C (horkovzduch o 20 °C) méně.
  • Ohnivzdornou misku o rozměru cca 20x25 cm vymažeme máslem.
  • V hrnku rozpustíme 50 g másla.
  • Do mísy vyklopíme tvaroh, přisypeme 100 g cukr moučka, přilijeme rozpuštěné máslo a vše řádně promícháme.
  • Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na plátky. Na pánvi rozpustíme 40 g másla a na středním plameni na něm opečeme jablka. Je je dělám na dvakrát, na velké pánvi o průměru 32 cm, a před otočením je zlehka posypu cukrem, aby plátky zkaramelizovaly.
  • Do velkého hlubokého talíře nebo mísy nalijeme mléko, přidáme 3 vejce, 70 g cukru písek, vanilkový cukr nebo vanilkovou esenci. Vše dobře promícháme, našleháme vidličkou, aby se vajíčka hezky propojila s mlékem a cukr se rozpustil.
  • Rohlíky nakrájíme na kolečka o tloušťce něco přes 1 cm. Namáčíme je v mléčné směsi, jakmile natáhnou mléko, pokládáme je do připravené zapékací mísy.
  • Když je dno zarovnané, navršíme osmažená jablíčka, která navíc zlehka zaprášíme skořicí, můžeme i trochou moučkového cukru (ale není třeba).
  • Slijeme rozinky a rozložíme je na jablka.
  • Na jablka položíme další vrstvu namočeného rohlíku.
  • Na rohlíkovou vrstvu rozetřeme tvaroh.
  • Tvaroh poklademe třetí vrstvou namočených rohlíků.
  • Rohlíky poklademe plátky másla (to je těch zbývajících cca 40 g - díky máslu bude povrch žemlovky krásně křupavý).
  • Dáme péct do trouby, až horní vrstva zezlátne, trvá to cca 30 minut.
  • Podáváme teplé, posypané moučkovým cukrem.

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství připravíte 3-4 porce žemlovky.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!