Zapneme troubu na 170 °C (horkovzduch o 20 °C) méně.
Ohnivzdornou misku o rozměru cca 20x25 cm vymažeme máslem.
V hrnku rozpustíme 50 g másla.
Do mísy vyklopíme tvaroh, přisypeme 100 g cukr moučka, přilijeme rozpuštěné máslo a vše řádně promícháme.
Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na plátky. Na pánvi rozpustíme 40 g másla a na středním plameni na něm opečeme jablka. Je je dělám na dvakrát, na velké pánvi o průměru 32 cm, a před otočením je zlehka posypu cukrem, aby plátky zkaramelizovaly.
Do velkého hlubokého talíře nebo mísy nalijeme mléko, přidáme 3 vejce, 70 g cukru písek, vanilkový cukr nebo vanilkovou esenci. Vše dobře promícháme, našleháme vidličkou, aby se vajíčka hezky propojila s mlékem a cukr se rozpustil.
Rohlíky nakrájíme na kolečka o tloušťce něco přes 1 cm. Namáčíme je v mléčné směsi, jakmile natáhnou mléko, pokládáme je do připravené zapékací mísy.
Když je dno zarovnané, navršíme osmažená jablíčka, která navíc zlehka zaprášíme skořicí, můžeme i trochou moučkového cukru (ale není třeba).
Slijeme rozinky a rozložíme je na jablka.
Na jablka položíme další vrstvu namočeného rohlíku.
Na rohlíkovou vrstvu rozetřeme tvaroh.
Tvaroh poklademe třetí vrstvou namočených rohlíků.
Rohlíky poklademe plátky másla (to je těch zbývajících cca 40 g - díky máslu bude povrch žemlovky krásně křupavý).
Dáme péct do trouby, až horní vrstva zezlátne, trvá to cca 30 minut.