Lískové oříšky nasypeme na plech nebo ohnivzdorné mísy a dáme je na 10 minut do trouby.
Oříšky se musí jenom rozvonět, dejte pozor, aby se nespálily – každá trouba peče trochu jinak.
Vyndáme oříšky z trouby a utěrkou je promneme, zbavíme je tak slupek.
Vsypeme oříšky do mixéru a umixujeme na oříškové máslo. Oříšky se nejprve rozemelou na, která postupně zkrémovatí. Buďte trpěliví v téhle fázi: čas, kdy oříšky dostanete do stavu másla, závisí na výkonu vašeho mixéru. Občas budete muset mixér zastavit, seškrábnout oříšky ze stěny a pokračovat v mixování.
Když mají lískáče dostatečně krémovou konzistenci, přidejte zbývající suroviny a vše umixujte dohromady na lesklou, lískooříškovou pomazánku.
Hotovou nutelu naplňte do skleničky a uložte do chladu.