Telecí maso nahrubo odblaníme a nakrájíme na kostky cca 3-4 cm velké.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky.
Na pánvi rozpálíme olej a vhodíme cibuli. Orestujeme, až dostane zlatavou barvu; klínky cibule se zčásti rozpadnou. Pečlivě mícháme, aby se cibulka nepřichytla.
Vhodíme kostky masa, osolíme, opepříme, a při vysoké teplotě rychle orestujeme. Šťávu, kterou maso pustí, vyvaříme.
Jakmile restujeme „nasucho“, přilijeme červené víno a mícháme, dokud se nevypaří.
Poté podlijeme vodou tak, aby maso bylo zpola ponořené, přidáme rajčata a na kostičky nakrájený chléb (ten se v guláši rozvaří a zahustí jej).
Přidáme bobkový list, přiklopíme pokličkou, stáhneme teplotu a necháme na mírném ohni dusit.
V tento okamžik můžete guláš nechat svému osudu, stačí jen občas hodit očkem, jestli se nevyvařila tekutina, případně maso podlít několika lžícemi vody.
Zhruba po hodině a půl by mohl být guláš hotový. Maso je poddajné a rozpadá se. Pokud tomu tak není, nechte ještě chvíli podusit.
Nakonec ochutíme utřeným stroužkem česneku.
Pokud je v guláši stále hodně tekutiny, odklopte pokličku, zvyšte o stupeň dva teplotu plotýnky a nechte tekutinu odpařit (zdredukovat).
Při servírování posypeme guláš nasekanou natí cibulky nebo pórku.