Go Back
+ servings
jehněčí na rozmarýnu

Jehněčí pečené na česneku s rozmarýnem

Pomalu pečené jehněčí na česneku, s rozmarýnovou snítkou. Jednoduše výborné!
4.75 from 4 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 5 hod
Porce: 4
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • jehněčí kýta nebo plec
  • OLIVOVÝ OLEJ
  • 3 větvičky rozmarýnu
  • 1 palice česneku
  • sůl a pepř

PRACOVNÍ POSTUP

  • Do pekáče nalejeme asi 4-5 lžic olivového oleje. Oloupeme si všechny stroužky z palice česneku. Troubu si vyhřejeme na 180°C.
  • Maso omyjeme, osušíme kuchyňskými utěrkami. Položíme na pekáč, osolíme, opepříme a potřeme ještě asi 3 lžícemi olivového oleje + olejem co již máme na dně pekáče. Z každé strany potřeme utřeným česnekem a proložíme větvičkami rozmarýnu. Já dávám jednu pod maso, jednu zapíchnu do masa, případně ji vmáčknu do nějakého záhybu, a třetí “vymáchám” v oleji a položím na maso.
  • Maso můžeme nechat chvíli odpočívat v pokojové teplotě, aby se “marináda” uležela, ale není to potřeba. Dáme do předem vyhřáté trouby na 10 minut.
  • Po 10 minutách stáhneme teplotu trouby na 150 °C, a při této teplotě pečeme 4-5 hodin.
  • Občas maso zkontrolujeme, a kdyby se zdálo moc suché, můžeme podlít 1-2 dcl převařené vody.
  • Podáváme s vařenými nebo pečenými bramborami a grilovanou zeleninou.

Ještě pár slov k receptu:

Počet porcí: 4-6 na 1 kg jehněčího masa.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!