Go Back
+ servings
recept na cuketovou buchtu

Cuketová buchta s čokoládou a kokosem

Výborná cuketová buchta pečená do kulaté dortové formy, s meruňkovou marmeládou, přelitá čokoládou a ozdobená kokosem.
3.74 from 53 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 45 min
Porce: 10
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Rozpálíme troubu na 180 °C.
  • Dno kulaté dortové formy o pr. 24 cm vyložíme pečicím papírem, boky vymazávat nemusíme.
  • Vejce (pokojové teploty) rozšleháme elektrickým šlehačem s cukrem, olejem a kakaem.
  • Přimícháme cuketu nastrouhanou nahrubo.
  • Ve druhé míse smícháme polohrubou a pohankovou mouku s práškem do pečiva a vsypeme do vaječné části.
  • Stěrkou rychle promícháme (už nešleháme).
  • Směs nalijeme do dortové formy, rozetřeme a dáme péct.
  • Cuketa dodá buchtě báječnou vláčnost, ale o to déle se musí péct. Počítejte cca s 45 minutami. Buchta je upečená, pokud do ní zapíchnete špejli, a když ji vyndáte, je suchá.
  • Buchtu nechte vychladnout. Vršek buchty může být rozpraskaný, seřízněte jej do roviny a dejte jej stranou, určitě se najde ochotný strávník, který jej sní.
  • Korpus prořízněte ve středu, buď dortovou strunou nebo pomocí niti, případně pilkovým nožem. Pomažte marmeládou a sesaďte obě půlky buchty zpět na sebe. Otočte tak, aby ta část buchty, která se pekla na dně formy, byla nahoře. Buchta tak bude hezky rovná.
  • Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, přilijte smetanu a rozmíchejte.
  • Tekutou čokoládou polijte vršek buchty a nechte chladnout. Až bude čokoládová poleva téměř zatuhlá, posypejte strouhaným kokosem.

Ještě pár slov k receptu:

Nezapomeňte buchtu uprostřed namazat marmeládou, dodá cuketové buchtě ten správný říz!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!