Go Back
+ servings
velikonoční dort

Jak se vyhrávají výzvy ve food časopisech

Můj vítězný dort ve velikonoční výzvě časopisu Gurmet.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 13 hod 48 min
Porce: 10
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

Korpus:

  • 6 ks vejce
  • 240 g hladké mouky
  • 250 g krystalového cukru
  • 6 lžiček slunečnicového oleje
  • kůra z jednoho citrónu
  • SŮL
  • potravinářská barva (žlutá)
  • máslo na vymazání formy

Krém:

  • 250 g másla + něco navíc na punčovinu
  • 60 g práškového cukru
  • ½ RUM
  • 210 g marcipánu

PRACOVNÍ POSTUP

  • Troubu předehřejeme na 180 °C a připravíme si 3 stejně velké formy. Dna vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem a na něj přilepíme pruh pečicího papíru. Díky máslu se pěkně přilepí. Jestli nemáte tři stejné formy, je třeba upéct každý plát zvlášť, ale zabere to více času.
  • Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků, špetky soli a cukru vyšleháme tuhý sníh. Potom v jiné míse vyšleháme žloutky s olejem. Žloutkovou směs přimícháme ke sněhu stěrkou a potom přidáme prosátou mouku a citrónovou kůru. Těsto rozdělíme na tři části. Jednu necháme jak je, druhou obarvíme potravinářskou gelovou barvou na světle žlutou, a třetí část na tmavě žlutou.
  • Těsta nalijeme do forem a pečeme asi 30-45 minut. Jestli je korpus upečený poznáme tak, že doprostřed zapíchneme špejli. Když je po vytažení čistá, je korpus upečený. Necháme ho asi deset minut chladnout a poté vyndáme z formy. Po vychlazení seřízneme případné boule na povrchu.
  • Máslo nakrájíme na kostičky a necháme povolit při pokojové teplotě, přidáme cukr a rumové aroma a vše společně vyšleháme na hladký krém.
  • Na podložku nebo tác dáme malé množství krému a rozetřeme. Přilepíme na něj nejtmavší plát a potřeme krémem. Potom světlejší plát, potřeme krémem, a nakonec ten neobarvený. Dort zarovnáme a zahladíme na povrchu i po stranách tenkou vrstvou krému. Dáme alespoň na na půl hodiny do lednice ztuhnout.
  • Připravíme si tzv. punčovinu. Odřezky z korpusů a zbytky krému smícháme v míse, přidáme lžíci másla, volitelně lžíci rumu a vše rozmixujeme na hladkou kaši. Punčovinou zarovnáme případné nerovnosti na dortu. Můžeme si pomoct špachtlí namočenou do horké vody. Opět necháme alespoň půl hodiny vychladit.
  • Marcipán si obarvíme gelovou barvou na požadovaný odstín a vyválíme na tenký plát o tloušťce asi 0,3-0,5cm. Plát musí být větší než dort, čím větší bude, tím líp se nám bude potahovat. Placku si narolujeme na váleček a přeneseme na dort. Nejdříve uhladíme vrchní část dortu, potom postupně i stěny. Jak budeme vyhlazovat stěny, tak jemně marcipán napínáme, nebudou se tvořit volánky. Jakoby ho vytahujeme do stran a zároveň uhlazujeme rukama nebo hladítkem. Přebytečný marcipán odřízneme nožem. Přebytky si schováme do pytlíku, aby nebyly na vzduchu a neoschly, můžeme je později použít na dekorace nebo na začištění dortu na dolním okraji.
  • Z marcipánu si vyválíme tenký dlouhý váleček (žížalu), a s troškou vody ji přilepíme na spodní okraj. Lžičkou do něj můžeme vytlačit důlky, bude to vypadat více ozdobené.
  • V případě, že budete chtít použít zdobení, jaké bylo v časopise, musíte si vystřihnout z papíru siluetu zajíčka. Přiložte ji na dort a štětečkem namočeným ve vodě jemně obkreslete. Poté si na ruku nasypte malé cukrové perličky a přitiskněte na mokré místo. Zůstane vám krásná silueta.
  • Já použila trochu jinou siluetu. Našla jsem si obrázek, který by mohl na dortíku vypadat hezky a chtěla jsem ho podobně nanést na dort, ale byl na stříhání moc komplikovaný. Nakonec jsem ho podle šablony na dort ručně namalovala. Musím říct, že to byla fuška, hrozně se mi klepala ruka, ale výsledek byl dokonalý. Trochu jsem se bála, aby se gelová barva nerozpíjela po marcipánu, ale naštěstí se to nestalo.

Ještě pár slov k receptu:

Obtížnost: pro pokročilé :)
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!