Go Back
+ servings
třešňový koláč s mákem recept

Makovotřešňový koláč se sušenkovou drobenkou

Dokonalý koláč s mákem a třešněmi, sypaný sušenkovou drobenkou. Vyzkoušejte!
4.20 from 5 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 45 min
Porce: 10
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • 400 g třešně (odpeckované)
  • 3 lžíce cukr krupice
  • moučkový cukr na poprášení

Na těsto:

Na drobenku:

  • 25 g sušenky věnečky
  • 150 g hrubá mouka
  • 75 g cukr krupice
  • 100 g MÁSLO (změklé)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Vypeckujeme třešně a dáme je do rendlíku s cukrem. Přivedeme k varu a vaříme dvě minuty. Necháme stranou vychladnout.
  • Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Dno dortové formy o průměru 28 cm vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem.
  • Sušenky dáme do pytlíku a válečkem rozdrtíme na drobky. Smícháme s hrubou moukou, cukrem a rozpuštěným máslem. Prsty směs promícháme a rozmačkáme, až nám vznikne drobenka.
  • V jiné míse promícháme prosátou mouku s kypřicím práškem, mákem, cukrem, a citronovou kůrou. Přidáme ostatní přísady: máslo, jogurt a vejce. Těsto rychle prošleháme a nalijeme do formy.
  • Na těsto poklademe okapané třešně a lehce přitlačíme. Na třešně nasypeme drobenku a rovnoměrně ji rozložíme po celém koláči.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut.
  • Necháme vychladnout ve formě.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Netradiční spojení máku a třešní - zkuste to, budete překvapeni, jak skvěle koláč chutná!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!