Očistíme zeleninu KARTÁČEM, mrkev nakrájíme silnější kolečka, petržel na slabší, celer na nudličky. Oloupeme cibuli a nakrájíme nahrubo. Oloupeme česnek a pokrájíme jej na kolečka.
V kastrolu rozehřejeme olej, vsypeme připravenou zeleninu a krátce restujeme. Zalijeme vodou (na 250 g zhruba 1,2 l vody – čtěte instrukce na obalu) a přidáme předvařenou čočku a bobkový list.
Oškrábeme brambory, nakrájíme na kostky. Vhodíme do polévky. Přidáme případně bujonovou kostku (ale nemusíme, protože ze zeleniny budeme mít dobrý vývar).
Přivedeme k varu a dále vaříme cca 15-20 minut, až jsou čočka i brambory měkké.
Mezitím si na pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme jíšku (zásmažku) a mícháme. Plotnu nechte nastavenou na střední plamen. Mícháme tak dlouho, až jíška přestane pěnit. Vsypeme ji do klokotající polévky a ihned rozmícháme.
Pánev po jíšce vytřeme suchým ubrouskem, rozehřejeme trochu oleje a osmažíme slaninové kostky (párky nakrájené na kolečka).
Polévku dochutíme solí a pepřem, vyjmeme bobkový list, vmícháme uzeninu a podáváme. Na talíři dozdobíme snítky zelené petrželky.