Vodu převaříme a rozpustíme v ní kyselinu citronovou. Necháme zcela vychladit (ideálně přes noc).
Květy bezu neoplachujeme, jen je venku oklepeme, abychom je zbavili případných broučků. Kdybychom je opláchli, odstranili bychom i pyl, a právě ten dává sirupu jeho chuť.
Květy naložíme do vychlazené vody a přidáme na plátky nakrájený citron. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 24 hodin louhovat.
Po vylouhování vybereme květy i citron, pořádně z nich vymačkáme všechnu šťávu.
Přecedíme do hrnce přes cedník, který vysteleme čistým plátnem. Přidáme cukr. Směs zahřejeme, až se cukr úplně rozpustí a ze dna začnou stoupat na hladinu malé bublinky. Ihned naléváme do čistých lahví a zavíráme. Láhve položíme naležato a necháme takto vychladnout, aby se zatáhlo víčko.
Uskladníme ideálně na tmavém chladném místě.