Go Back
+ servings
bezinkový sirup

Bezinkový sirup z květů černého bezu

Jednoduchý, plný zdraví: bezinkový sirup připravený z květů černého bezu.
3.78 from 9 votes
Vytisknout Připnout
Porce: 4 l
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • 30 květů bezu černého
  • 1 citrón
  • 40 g kyseliny citrónové
  • 3 kg krystalového cukru
  • 3 litry vody

PRACOVNÍ POSTUP

  • Vodu převaříme a rozpustíme v ní kyselinu citronovou. Necháme zcela vychladit (ideálně přes noc).
  • Květy bezu neoplachujeme, jen je venku oklepeme, abychom je zbavili případných broučků. Kdybychom je opláchli, odstranili bychom i pyl, a právě ten dává sirupu jeho chuť.
  • Květy naložíme do vychlazené vody a přidáme na plátky nakrájený citron. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 24 hodin louhovat.
  • Po vylouhování vybereme květy i citron, pořádně z nich vymačkáme všechnu šťávu.
  • Přecedíme do hrnce přes cedník, který vysteleme čistým plátnem. Přidáme cukr. Směs zahřejeme, až se cukr úplně rozpustí a ze dna začnou stoupat na hladinu malé bublinky. Ihned naléváme do čistých lahví a zavíráme. Láhve položíme naležato a necháme takto vychladnout, aby se zatáhlo víčko.
  • Uskladníme ideálně na tmavém chladném místě.

Ještě pár slov k receptu:

Pokud můžete, vezměte si na pomoc při trhání bezových květů malé děti. Rády pomůžou a budete moct strávit společný čas se spoustou povídání a zábavy.
Kolik času vám příprava bezinkového sirupu zabere: 40 minut + 24 hodin louhování + chlazení vody (přes noc)
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!