Go Back
+ servings
staročeské koblihy recept

Domácí staročeské koblihy

Vynikající kynuté koblihy plněné marmeládou, poprášené moučkovým cukrem.
5 from 3 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 20 min
Kynutí:: 1 hod 30 min
Celkový čas: 2 hod 10 min
Porce: 15 koblih
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

Dále potřebujeme:

  • 130 g marmeláda
  • 2 lžíce cukr moučka (na poprášení)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Obě mouky prosejeme do mísy, přidáme cukr, vanilkový cukr, špetku soli a promícháme.
  • V menší misce připravíme kvásek z vlažného mléka, lžičky cukru, rozdrobeného droždí a mouky.
  • Vzniklé řídké těstíčko zakryjeme a necháme vzejít kvásek.
  • Kvásek přidáme do mísy se sypkými surovinami, vlijeme zbylé mléko, rozpuštěné máslo (nesmí být horké!) a vejce.
  • Dobře zpracujeme v husté hladké těsto (rukama nebo v robotu s nasazenými háky na těsto).
  • Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi 60 minut, dokud neznásobí objem.
  • Poté těsto propracujeme, vytvoříme z nich koblížky, položíme na poučený vál, přikryjeme utěrkou a necháme je dokynout dalších 30 minut.
  • Přichystáme si hrnec na smažení – ideální je hluboká pánev. Počítejte s tím, že zahřátí tuku nějakou dobu trvá, aby vám koblihy nepřekynuly.
  • Tuk připravený na smažení koblih by měl mít kolem 175 °C.
  • Kobližky opatrně vkládáme do vyhřátého tuku, smažíme po několika kusech, při smažení ještě nabydou.
  • Asi po dvou minutách koblihu v oleji otočíme a dosmažíme dozlatova i z druhé strany.
  • Usmažené koblihy vyskládáme na plech nebo na mřížku, vyloženou papírovými ubrousky. Necháme je vychladnout a poté naplníme marmeládou.
  • Na závěr naplněné koblihy poprášíme moučkovým cukrem.

Ještě pár slov k receptu:

Tip k plnění koblih: Koblížek stačí ve středu propíchnout tenkým nožíkem a pak naplnit za pomoci cukrářského pytlíku s úzkou špičkou.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!