Go Back
+ servings
hrnkový švestkový koláč recept

Hrnkový švestkový koláč se skořicovou drobenkou

Rychlý a jednoduchý hrníčkový recept na ovocný koláč, sešvestkami a drobenkou, ovoněnou skořicí.
4.12 from 67 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 40 min
Celkový čas: 55 min
Porce: 20 ks
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

Na lité těsto:

Drobenka:

  • 1/2 hrnek hrubá mouka
  • 1/2 hrnek cukr krupice
  • 1/4 hrnek máslo ((asi 100 g))
  • 1 lžička skořice

Dále potřebujeme:

  • 2 ks švestky (čerstvé)
  • 2 lžíce cukr krupice (jsou-li švestky kyselejší)
  • olej a hrubou mouku (na vysypání plechu)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Nejprve připravíme plech běžné velikosti, cca 35x40 cm. Vytřeme ho lžící oleje a vysypeme hrubou moukou.
  • Švestky opláchneme, necháme je okapat, poté je vypeckujeme.
  • V hlubokém talíři připravíme drobenku z mouky, cukru, másla a skořice. Rozemneme prsty, až získáme voňavou drobenku.
  • Troubu předehřejeme na 170 °C.
  • Do větší mísy nasypeme mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli, vše lžící dobře promícháme.
  • Přilijeme olej, mléko, rozklepneme dvě celá vejce.
  • Elektrickým mixérem prošleháme, až se všechny ingredience hezky pospojují.
  • Těsto vylijeme do připraveného plechu a rovnoměrně rozetřeme po celé ploše.
  • Povrch těsta poklademe rozpůlenými švestkami, řeznou stranou vzhůru.
  • Pokud jsou švestky kyselejší, posypeme je ještě dvěma lžícemi cukru.
  • Na švestky posypeme drobenku.
  • Koláč dáme péct do vyhřáté trouby na 40 minut.

Ještě pár slov k receptu:

Švestkový koláč podle tohoto receptu je nejlepší péct na běžně velkém plechu, tedy cca 35x40 cm. Těsto bude tak akorát vysoké a koláč bude správně vláčný. Z koláče nakrájíte 20-25 kousků.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!